Åbo Underrättelser

Det var ett smart drag, säger expert om Tallink Siljas rockad

» Att Baltic Princess börjar köra till Kapellskär i stället för Stockholm och tidigarelä­gger avgången från Åbo gynnar rederiet, säger Tapio Karvonen.

- Kim Lund 040-587 3759/kim.lund@aumedia.fi

Rederinäri­ngen har presentera­t flera intressant­a nyheter under sensommare­n: Viking Line har sålt Amorella, Tallink Silja hyr ut Galaxy och Silja Europa till Holland som flyktingfö­rläggninga­r.

I fredags kom den verkliga bomben: Baltic Princess börjar köra från Åbo till Kapellskär i stället för till Stockholm.

TAPIO KARVONEN är specialfor­skare vid sjöfartsbr­anschens forsknings­och utveckling­scentral vid Åbo universite­t. Han har i många år följt med rederinäri­ngen och tycker att Tallink Silja gör klokt i att rikta in sig på kryssnings­passagerar­e och anpassa Baltic Princess tidtabell enligt deras behov.

Från och med den 13 september avgår fartyget från Åbo klockan 18.30 i stället för 20.45 som det gör i dag. I Kapellskär är man klockan 6 på morgonen och tillbaka i Åbo klockan 16.30.

– Det var absolut ett smart drag av rederiet och ger det en konkurrens­fördel. Tyngdpunkt­en i trafiken ligger på kryssninga­rna och nu när fartyget avgår tidigare är tidtabelle­n mer lockande för passagerar­na.

– De får mera tid att konsumera och spendera pengar vilket är viktigt med tanke på rederiets inkomster. Jag skulle säga att det här är en optimal lösning då man trafikerar med endast ett fartyg.

MEN DET finns också nackdelar med att köra med ett fartyg mellan Åbo och Sverige.

Med endast en kvällsavgå­ng per dag blir ruttpassag­erarna lidande och inte heller för fraktföret­agen är lösningen den bästa.

Vinnarna här är Viking Line – och i synnerhet Finnlines som i juni och oktober nästa år börjar trafikera med två nya fartyg mellan Nådendal och Kapellskär.

– Det är klart att en stor del av frakttrafi­ken kommer att flytta till Viking Line och Nådendal. Finnlines nya fartyg är betydligt större än de nuvarande och där finns också mera plats för passagerar­e. Det kommer att innebära stora förändring­ar i trafiken och konkurrens­en hårdnar.

Finnlines nya fartyg har plats för drygt 1 000 passagerar­e och fraktkapac­iteten ökar med 20 procent jämfört med i dag.

TALLINK SILJA gör också klokt i att hyra ut Galaxy och Silja Europa, sä

ger Karvonen. Hyresavtal­en ger kontinuerl­iga inkomster i minst sju månader, pengar som behövs för att trygga finansieri­ngen av Tallinks nybygge MyStar som senare i år börjar trafikera Helsingfor­s–Tallinn.

– Företaget lider fortfarand­e av efterdynin­garna av coronapand­emin och det nya fartyget ska betalas. Genom att hyra ut fartygen får man säkra inkomster i stället för att vara beroende av biljettför­säljningen i ett osäkert marknadslä­ge.

OCKSÅ VIKING

Line står inför en osäker framtid, i synnerhet på Helsingfor­s–Stockholml­injen. Efter att Amorella i oktober flyttar till Medelhavet

har man kvar endast Gabriella på rutten.

Under vinterhalv­året kan det gå bra att trafikera med ett fartyg, men på lång sikt är det ohållbart, säger Karvonen.

– Sommartid är en avgång varannan dag från Helsingfor­s inte attraktivt vare sig för passagerar­e eller för fraktföret­ag. Nu när resandet börjar återhämta sig efter coronapand­emin behövs det nog två fartyg på rutten för att kunna upprätthål­la en lönsam trafik. Samma sak gäller på Åbo–Stockholmr­utten där Tallink Silja borde ha två avgångar per dag för att få lönsamhet i trafiken.

Jag skulle säga att det här är en optimal lösning då man trafikerar med endast ett fartyg. Tapio Karvonen specialfor­skare Åbo universite­t

TALLINK SILJAS avtal med holländarn­a om att hyra ut Galaxy och Silja Europa gäller tills den 20 april. Det finns en option att förlänga avtalet med ytterligar­e tre månader.

Tallink Siljas kommunikat­ionsdirekt­ör Marika Nöjd sade i fredags att fartyget knappast kommer tillbaka till Åbo. Rutt- och tidtabells­förändring­en för Baltic Princess gäller tills den 31 mars. Hur det blir efter det är ännu oklart.

Det är också oklart vad Viking Line gör med Helsingfor­s–Stockholmr­utten. I vinter kör man i alla fall endast med Gabriella, men det är möjligt att man flyttar Cinderella som nu kryssar mellan Stockholm och Mariehamn till rutten till exempel under tider då det behövs mer kapacitet.

 ?? ARKIV/JAN-OLE EDBERG ?? MOT KAPELLSKÄR. Från och med den 13 september kör Baltic Princess från Åbo till Kapellskär i stället för Stockholm.
ARKIV/JAN-OLE EDBERG MOT KAPELLSKÄR. Från och med den 13 september kör Baltic Princess från Åbo till Kapellskär i stället för Stockholm.
 ?? ARKIV/KIM LUND ?? SJÖFARTSEX­PERT. Tapio Karvonen är specialfor­skare på sjöfartsbr­anschens forsknings- och utveckling­scentral vid Åbo universite­t.
ARKIV/KIM LUND SJÖFARTSEX­PERT. Tapio Karvonen är specialfor­skare på sjöfartsbr­anschens forsknings- och utveckling­scentral vid Åbo universite­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland