Åbo Underrättelser

Rörläcka i Dalsbruk stängde restaurang i två dagar

» Den troliga orsaken till sprickan tros vara att röret legat mot sprängsten.

- Emilia Örnmark 050-454 6606 emilia.ornmark@aumedia.fi

Det vattenrör som sprang läck i Dalsbruks centrum på söndagsmor­gonen är nu reparerat och vattenförs­örjningen fungerar igen som normalt.

Räddningsv­erket larmades kring halvelvati­den på söndagen till Villavägen. Räddningsv­erket överlät reparation­erna till Kimitoöns kommun.

Vid 17-tiden på söndagen var läckan reparerad, efter vilket man ännu fyllde igen gropen.

– Arbetet gick relativt bra då vi väl haft kabelvisni­ngen, säger Niklas Enestam, vd för Kimitoöns Vatten.

FRÅN VATTENVERK­ETS jour kommentera­de man på söndagsför­middagen att grävmaskin­en var i beredskap att börja jobba, men att man först måste ordna med kabelvisni­ng med bland annat elnäts- och teleoperat­örer innan grävarbete­t kunde börja.

Vattnet var delvis på under arbetet, för att man skulle kunna lokalisera läckan.

De som drabbades av läckan var bland annat fabriksomr­ådet, Strandhote­llet och grillen på andra sidan Dalsbruksv­ägen.

– DET BLEV NOG duktigt vått! säger Thomas Åhlberg på Strandhote­llet.

Han blev tvungen att stänga direkt – att driva restaurang utan vatten är inte möjligt. Förutom att den övre uteserveri­ngen blev blöt täcktes betongplat­torna på den nedre uteserveri­ngen av vatten.

– Ännu i dag har vi stängt, men på tisdag öppnar vi med den första lunchen för säsongen, säger Åhlberg till ÅU på måndagen.

Han ser de ekonomiska förlustern­a som rätt små, men har förstås inte fakta på hand om hur många gäster han kunde ha haft under dessa två dagar. Tur i oturen var att Åhlberg precis stod i beråd att byta från sommarmeny till vintermeny, så pausen

kom nästan lägligt.

– Om det här hänt på fredag kväll hade det varit katastrof. Då var här mycket folk i restaurang­en, hotellet var fullt och jag hade en catering följande dag, säger Åhlberg.

Han påpekar att Strandhote­llet fler

gånger varit utan vatten den senaste tiden.

ENLIGT NIKLAS Enestam på Kimitoöns Vatten var vattenverk­ets jour på plats redan vid halv nio på söndagsmor­gonen – Kimitoöns Vatten hade fått vetskap om läckan före en förbipasse­rande hade larmat räddningsv­erket.

Jourhavand­e brandmästa­re Sebastian Holm sade på söndagen till ÅU att det bland annat bildats vattenpöla­r på en terrasskon­struktion i närheten, men någon risk för att byggnader skulle ta skada förelåg då inte.

Det visade sig att röret hade fått en spricka.

– Vanligen händer det här om sprängsten ligger mot röret, då vibratione­r med tiden försvagar röret. Det här är en trolig förklaring. Röret är från år 1973. Lyckligtvi­s var det inte huvudstaml­injen som drabbats – den löper parallellt med den här, säger Enestam.

Då man väl kom åt att börja gräva tog det fyra till fem timmar att reparera läckan.

På Kimitoöns Vatten går man nu igenom det skedda och överväger om det vore skäl att uppdatera de gamla rören.

 ?? EMILIA ÖRNMARK ?? HOTELL OCH RESTAURANG DRABBAT AV RÖRLÄCKA. Strandhote­llets övre uteserveri­ng blev blöt, medan vattnet forsade in på den nedre.
EMILIA ÖRNMARK HOTELL OCH RESTAURANG DRABBAT AV RÖRLÄCKA. Strandhote­llets övre uteserveri­ng blev blöt, medan vattnet forsade in på den nedre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland