Åbo Underrättelser

Långa köer vid Nagufärjan då Elektra var ur spel

» Fredagens trafik ut mot skärgården stockades enormt och köer på upp till tre timmar g jorde förbindels­erna längre ut i skärgården knepiga. Söndagens returtrafi­k var mer utspridd.

- Mikael Heinrichs 050-306 2004 mikael.heinrichs@aumedia.fi

Finferries testkörnin­g med nya hybridfärj­an Altera, vilket ledde till att färjepasse­t Pargas–Nagu servades av Sterna och den betydligt mindre Falco i stället för Elektra, ledde under fredagskvä­llen till köer som tidvis var längre än tre kilometer i riktning mot Nagu.

Enligt planerna ska testerna fortsätta fram till söndagen den 28 augusti. Elektra ligger för tillfället i Åbo hamn, eftersom hon inte ryms vid kajen medan Altera testas.

Då ÅU berättade om testkörnin­gen (ÅU 13.8) konstatera­de Finferries säkerhets- och trafikdire­ktör Pasi Roos att det egentligen aldrig finns en bra tidpunkt för den här typens ingrepp, men att de måste göras för att förbättra situatione­n på sikt.

ÅU KONTAKTADE­S under veckoslute­t av flera upprörda bilister som köade i timtal för att komma vidare.

En av läsarna som tagit kontakt

vittnar om att inga extra turer sattes in under fredagen mellan Nagu och Korpo eller mellan Korpo och Houtskär trots köerna.

Familjens resa från Nyland till stugan i Houtskär tog sammanlagt åtta timmar, man startade klockan 17 och var framme strax efter klockan ett på natten.

Andra läsare vittnar om att trafiken mellan Pargas och Nagu senare under kvällen kördes helt enligt tidtabell och med endast en färja trots de extrema köerna.

– Det finns inga som helst tvingande skäl att utföra tester med den nya färjan på veckoslut under högsäsong. Detta kunde utan vidare ha utförts senare på hösten eller under vardagar, konstatera­r en av läsarna som tagit kontakt.

FLERA SOM TAGIT kontakt med

ÅU fasade för söndagens returtrafi­k, men tack vare att returtrafi­ken spreds ut längs med hela dagen var köerna som längst omkring en och en halv timme långa.

De längsta väntetider­na inföll kring 16-tiden då kön på Prostviksi­dan var mellan 2 och 2,5 kilometer lång.

Pasi Roos på Finferries hoppades ändå att man kunde ta Elektra i trafik igen till forneldsve­ckoslutet 26– 28 augusti, men kunde inte ge några löften om att så blir fallet.

– Tyvärr är situatione­n den samma som jag konstatera­de förra veckan. Vi jobbar hårt för att kunna få in extra kapacitet till forneldsve­ckoslutet.

 ?? MIKAEL HEINRICHS ?? TESTER. Då nya Altera (t.v.) ligger vid kajen är det endast Sterna (t.h.) och Falco som är i trafik mellan Pargas och Nagu.
MIKAEL HEINRICHS TESTER. Då nya Altera (t.v.) ligger vid kajen är det endast Sterna (t.h.) och Falco som är i trafik mellan Pargas och Nagu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland