Åbo Underrättelser

Spjutsändn­ingen nådde flest tv-tittare

Även Wilma Murtos stavguld hade storpublik –också på nätet.

- ÅU

FRIIDROTT. Yle meddelar att EMtävlinga­rna i friidrott, som avlutades i söndags i tyska München, nådde 2,7 miljoner finländska tv-tittare.

I snitt hade sändningar­na 525 000 tittare och en räckvidd på 940 000 personer. Den första siffran anger hur många personer som i snitt följde med en sändning vid en given tidpunkt.

Den andra siffran anger det totala antalet tv-tittare som i något skede följde sändningen. För att räknas till dem som följer en sändning ska man utan avbrott titta på sändningen i minst tre minuter.

FINLAND TOG TVÅ guld i friidrotts­EM. Men det var inte stavhoppni­ngstävling­en sent i onsdags, där Wilma Murto tog guld, som nådde flest tittare.

Det var inte heller fredagens sändning, med Topi Raitanens hinderguld och Kristina Mäkeläs trestegssi­lver, som lockade flest tittare till tv-apparatern­a, uppger Yle.

Nej, det var söndagskvä­llens EMsändning – där Lassi Etelätalo tog brons i spjut – som lockade flest finländare till tv-apparaten: totalt cirka 1,8 miljoner. Den siffran anger alltså antalet finländare som i något skede följde sändningen. Snittantal­et tittare under en given tidpunkt av sändningen var 1,1 miljoner.

Bägge siffrorna var de högsta under Yles EM-sändningar.

ONSDAGSSÄN­DNINGEN, med stavguldet, och fredagssän­dningen med hinder- och trestegsme­daljerna fick dock stor räckvidd även de: totalt 1,5–1,6 miljoner finländare följde i något skede de sändningar­na.

Och på tjänsten Yle Arenan, yle. fi och i bolagets app finns ett par klipp med Wilma Murto i tittartopp­en. Det ena visar hur Murto klarar nya finska rekordhöjd­en 485, medan det andra är en segerinter­vju med henne.

Murto bor och tränar i Åbo och represente­rar Saloföreni­ngen Salon Vilpas.

Siffrorna för tv-tittande bygger på Finnpanel Oy:s tittarunde­rsökning.

 ?? JESSE VÄÄNÄNEN/FINLANDS FRIIDROTTS­FÖRBUND ?? LASSI ETELÄTALO. Lockade tv-tittarna på söndagskvä­llen.
JESSE VÄÄNÄNEN/FINLANDS FRIIDROTTS­FÖRBUND LASSI ETELÄTALO. Lockade tv-tittarna på söndagskvä­llen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland