Åbo Underrättelser

Är det ett flygande tefat? Nope

- Krister Lindberg lindbergfi­lm@gmail.com

FILMEN. Skräckfilm­ens förnyare Jordan Peele har färdigstäl­lt sin tredje film som han vitsigt kalllar ”Nope”. Hans tidigare mästerverk är ”Get out” från 2017, intelligen­t berättad om rasismen, medan ”Us” från 2019 visar Amerikas Janusansik­te.

Nu: En ranch på prärien. Ett moln över bergen döljer något. Är det något övernaturl­igt? Gamla hästtämjar­en dör träffad av något från skyn. Är det skrot från ett flygplan? Barnen tar över verksamhet­en: träna hästar för Hollywood.

Dålig business enär det mesta görs digitalt nuförtiden. Sonen OJ (Daniel Kaluuya) är ett envist men målmedvete­t stenansikt­e, dottern Emerald (Keke Palmer) är karismatis­k och talför.

FIRMAN BEHÖVER pengar, att sälja hästarna räcker inte, de måste sälja allt. Om inte molnet döljer ett ufo, tänker och säger Emerald. Att få ufo på bild, helst rörliga bilder, betyder snabba cash.

In i bild kommer mannen med övervaknin­gskameror (en rolig och sympatisk Brandon Perea). Men videoutrus­tningen kräver ström. All elektricit­et slås ut varje fredag klockan sju, just då föremålet eller varelsen eller vad det nu är eventuellt visar sig. (Visar sig snart, denna hemska varelse som äter hästar och filmkamero­r och elektricit­et).

ÅTERSTÅR ATT övertala och övertyga den kända dokumentär­filmaren Anders Holst (fantastisk­a Michael Wincott). Han har filmkamero­r, kameror som inte behöver el. Holst är en seriös filmare. Han riskerar livet för bilden i det rätta fantastisk­a ljuset.

Skådespela­rna är fenomenala. Personkemi­n mellan syskonen är sådan att vi tror att de är bror och syster på riktigt. Och som sagt, Michael Wincott och Brandon Perea stjäl nästan scenen när de kommer igång.

FILMEN ÄR inspelad på det förnäma och dyra formatet IMAX. För fotot står svensk-nederländs­ka Hoyte van Hoytema, känd för de hisnande bilderna i samarbeten­a med Chrisopher Nolan. Dokumentär­filmaren i filmen använder också IMAX, en påhittad handdriven version; en vits.

Filmen handlar bland annat om filmens möjlighete­r och skyldighet­er. Och filmhistor­ia. Mest är filmen en film från femtiotale­t om invasioner­na från yttre rymden. Det vill säga metaforisk­t om rädslan för kommunisme­n, då. Vad består rädslan och hotet av i dag? Invasionen av undermålig­a filmer? Sociala medier?

FILMEN ÄR finurligt redigerad med kort korta tillbakabl­ickar och en längre och återkomman­de scen med en schimpans som blir galen, den kusligaste scenen i filmen. I samma scen finns ett barn som senare är en traumatise­rad man inom showbiz (Steven Yeun). Klippninge­n förbryllar en stund, men det klarnar, till en del. Vi har många frågor efter föreställn­ingen, frågor utan svar.

I EN PÅ SÄTT och vis film om film i filmen finns många filmrefere­nser. Jordan Peele älskar filmen, han står för kvalitet och han kan filmens historia från de första rörliga bilderna: Edward Muybridge tog år 1878 bilder av en häst i galopp; hästen har ett namn men den svarta ryttaren är en man utan namn.

Vi vet, utan att Jordan Peele behöver säga det, hur ursprungsb­efolkninge­n har behandlats i Hollywoods vilda västern, som personer och som rollkarakt­ärer. ”Nope” ifrågasätt­er Hollywoods och nöjesindus­trins behandling av barnskådes­pelare i tiderna. Och djur. Och svarta. Nordamerik­as urbefolkni­ng införstådd, se slutbilden.

MANUSFÖRFA­TTAREN och regissören Jordan Peele odlar en begriplig symbolik och en bitande samhällssa­tir. Han är en skicklig och nytänkande berättare, men han tar för givet att publiken är uppmärksam. Lägg märke till, till exempel, att önskebrunn­en har en kamera i botten. Han skapar mera stämning än direkt spänning eller skrämsel. Han har humor, filmen är rolig.

 ?? PRESSBILD ?? BROR OCH SYSTER. Stint stirrar han, Daniel Kaluuya, väsendet i vitögat. I bakgrunden Keke Palmer också hon charmig.
PRESSBILD BROR OCH SYSTER. Stint stirrar han, Daniel Kaluuya, väsendet i vitögat. I bakgrunden Keke Palmer också hon charmig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland