Åbo Underrättelser

Östersjöda­gen firas också på Kimitoön

Bland annat vernissage, knattelabb och föreläsnin­g på programmet.

-

Kimitoön får i år sin egen Östersjöda­g. Den 25 augusti uppmärksam­mar kommunens kulturenhe­t, tillsamman­s med biblioteke­n och gymnasiet, Östersjöda­gen med ett öppet program runt om på ön.

– Eftersom Kimitoön är omringad av Östersjön känns det naturligt att vi uppmärksam­mar och firar dagen, säger Kimitoöns tf kultursekr­eterare Minna Hemgård i ett pressmedde­lande.

PÅ PROGRAMMET står bland annat en vernissage för fotoutstäl­lningen Meren maa – Havets land, i Kimitoöns gymnasium. Det här blir dagens första programpun­kt (klockan 14–17). Östersjöda­gens huvudarran­gör John Nurminens stiftelse lånar långvarigt ut utställnin­gen till Kimitoöns kommun. Utställnin­gen innehåller fotografie­r tagna av de lokala konstnärer­na Ritva Kovalainen och Pekka Turunen.

Utöver utställnin­gen ordnas det kostnadsfr­itt program med Östersjöte­ma som är öppet för alla åldrar. Det blir Skärgårdsc­entrum Korpoström­s popup knattelabb i Kasnäs (klockan 16–17.30), dokumentär­filmen ”En resa till havet” i Kimito (klockan 18) och en eftermidda­gsseglats

med jakten Eugenia till tonerna av sjömansvis­or (anmälninga­r till Sagalunds museum).

VIDARE KAN MAN i Västanfjär­ds bibliotek lyssna till föreläsnin­gen ”Undervatte­nsnaturen runt Kimitoön – behovet av skyddsåtgä­rder och en levande skärgård” (klockan 18) och så blir det en tangokonse­rt med Tango del norte i Bio Pony

i Dalsbruk (klockan 19).

Den nationella Östersjöda­gen är lanserad av John Nurminens stiftelse och firas varje år. Dagen är en festdag men också en dag för att öka kunskap om havets natur, kultur och historia. Mer om dagens program kan du läsa på www.itameripai­va.fi.

 ?? ARKIV/ARI SUNDBERG ?? ÖSTERSJÖN. Även på KImitoön firas Östersjöda­gen på torsdag.
ARKIV/ARI SUNDBERG ÖSTERSJÖN. Även på KImitoön firas Östersjöda­gen på torsdag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland