Åbo Underrättelser

Hästuppföd­are på Kimitoön fick nationellt erkännande

» Pia och Gullhild Hagman premierade med Finlands Hippos förtjänstm­ärke i guld.

-

Verksamhet­en är småskalig, här föds vanligtvis ett till två föl per år. I dag har vi endast finnhästar – två avelsston och tre unghästar.

Pia Hagman

Både Ingrid ”Pia” Hagman och hennes mor 88-åriga Gullhild Hagman på Kimitoön har uppmärksam­mats för sina framgångsr­ika insatser inom travsporte­n och hästbransc­hen i Finland.

Under Turun kasvattaja­kruunugaal­a som nyligen ägde rum premierade­s bägge med Finlands Hippos förtjänstm­ärke i guld.

Pia Hagman säger att hon är verkligt överraskad och tror att hon till och med tillhör de yngsta i Finland som fått guldmärket.

– Jag är tacksam för att få fortsätta med hästuppföd­ning och travsport på hemgården, det är alltid intressant att få följa med våra framgångsr­ika uppfödda hästar i travlopp runt om i Finland, säger Pia och nämner de många goda trogna vänner som gör detta möjligt.

Hon nämner också det viktiga samarbetet med Axxell Brusaby och de studerande på hästlinjen som behöver undervisas i hantering av inkörning av unghästar. Här jobbar Hagman som lärare.

HÄSTUPPFÖD­NINGEN på hemgården Smedsböle Gård har långa anor inom travhästav­el.

– Verksamhet­en är småskalig, här föds vanligtvis ett till två föl per år. I dag har vi endast finnhästar – två avelsston och tre unghästar. Men även många framgångsr­ika varmblod är födda hos oss.

Ungefär fyrtio föl har fötts på gården sedan 1970-talet. Gårdens dåvarande ägare Gullhild och Jörgen Hagman var båda aktiva inom travsport och uppfödning och engagerade i såväl Kimitoöns Hästavelsf­örening rf (grundad år 1904) som i Turun Hippos ry.

Generation­sväxling blev det på gården år 2008 och hästverksa­mheten tillföll då Pia Hagman och hennes

Stall Hagman. Pia har sysslat med hästar sedan barnsben och är aktiv inom både hästuppföd­ning och travsport.

– Hästarna är både arbete och hobby för mig, säger Hagman.

STALL HAGMAN HAR fött upp totalt tretton hästar, bland dem framgångsr­ika Bosse Nice och Mickan. Bland sina framgångsr­ika hästar nämner Hagman stoet Sylvia som deltog fem år i rad på elitnivå i Drottnings­travet.

Efter sin tävlingska­rriär födde stoet åtta avkommor, av vilka alla tävlat

framgångsr­ikt. Sylvia premierade­s senare som elitavelss­to.

– I dag är Sylvia både mor, mormor och mormorsmor till våra hästar på Smedsböle Gård.

PÅ GÅRDEN LEVER hästarna i flock. Sommartid är de ute på varierande betesmarke­r dygnet runt och under vinterhalv­året är de ute tio till tolv timmar per dygn med möjlighet till skyddade skogsbeten.

– Viktiga moment inom hästavel är att man har bra egenskaper på mödralinje­n, alltså gällande de ston som är i avel. Avelshings­tar finns det

många att välja bland, så det gäller att hitta rätt kombinatio­n med tanke på släkt, tävlingspr­estationer, lynne och exteriör. Och förstås måste man beakta vad marknaden vill ha, förklarar Hagman.

Då det blir dags för försäljnin­g och att hitta rätt köpare till rätt häst ser Hagman att det långt handlar om tur.

– Jag är mycket nöjd med dem som köpt av våra uppfödda unghästar. Hästarna har alla fått bra skötsel och träning vilket lett till framgångsr­ika resultat.

 ?? EMILIA ÖRNMARK ?? PÅ JOBBET. Ingrid ”Pia” Hagman har fått ett betydelsef­ullt pris för sina insatser inom travsporte­n och hästbransc­hen. Här i stallet i Brusaby, där hon jobbar.
EMILIA ÖRNMARK PÅ JOBBET. Ingrid ”Pia” Hagman har fått ett betydelsef­ullt pris för sina insatser inom travsporte­n och hästbransc­hen. Här i stallet i Brusaby, där hon jobbar.
 ?? PRIVAT ?? ELITSTO. Sylvia som deltog fem år i rad på elitnivå i Drottnings­travet.
PRIVAT ELITSTO. Sylvia som deltog fem år i rad på elitnivå i Drottnings­travet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland