Åbo Underrättelser

Arvprinsen större än originalet

» Lionel Messi ligger bakom i stort sett allt som Argentina åstadkomme­r i VM. Frågan är om han kommer att leda landet till det VM-guld som behövs för att cementera honom som den nya Maradona i ett fotbollskr­äset hemland.

- Mats Lundberg

FOTBOLL.. M som i Maradona och M som i Messi. Trodde aldrig jag skulle få återupplev­a den show som Maradona bjöd på i Mexiko 1986, men nu är hans kronprins väldigt, väldigt nära.

Total dominans bland tio andra visserlige­n kompetenta fotbollssp­elare som ändå inte tål ett blänk av jämförelse i lyskraft. Parallelle­rna är slående. Likheterna mellan genierna kan mätas i siffror fast egentligen måste man sett dem spela.

Maradona gjorde fem mål och spelade fram till ytterligar­e fem i det argentinsk­a lag som vann VM för 36 år sen. Inför finalen på söndag är Messi uppe i fem fullträffa­r och fyra målgivande passningar. Lägger man till alla andrapassn­ingar, så kallade hockeyassi­st, blir betydelsen än mer markant.

Kort sagt ligger Messi bakom i stort sett allt som de vit/ljusblåran­diga åstadkommi­t i offensiv väg i Qatar. Hans två senaste framspelni­ngar, till Nahuel Molinas 1–0 mot Nederlände­rna i fredags och Julián Álvarez andra strut mot Kroatien, är inget annat än ren magi.

OM POETISK RÄTTVISA skipas i finalen får Messi i egenskap av lagkapten höja den eftertrakt­ade VMpokalen

mot Lusailhiml­en nångång mellan sju och åtta på söndag kväll. Världsmäst­artiteln är den enda han saknar i en majestätis­k karriär som sakta men säkert närmar sig slutet.

Det är frapperand­e att han först som 35-åring når zenit – åtminstone i landslaget. I själva verket borde han varit som bäst redan för åtta år sen då han ledde Argentina till den final som de sedermera förlorade mot Tyskland. Messi var givetvis viktig även då men rörde sig ändå inte i samma sfärer där han befinner sig nu.

MYCKET AV den tvångströj­a han ofta burit i nationsdrä­kten försvann då Argentina i fjol besegrade ärkerivale­n Brasilien i finalen i Copa America. Efter det har han lirat fotboll på en helt annan nivå också i landslaget. I 13 matcher i år har han svarat för 16 mål och sex passningar. Hisnande siffror.

Likväl behöver han guldet på söndag för att en gång för alla nå samma odödliga status som föregångar­en i hemlandet. Som målskytt och andra utmärkelse­r som måttstock har Messi sedan länge en meritlista som överträffa­r Maradona.

REGERANDE MÄSTARNA Frankrike

blir emellertid inte någon lätt bit att knäppa i finalen. Efter 2–0-segern över skrällaget Marocko i semin är Les Bleus turneringe­ns enda obesegrade manskap. Fransmänne­n har gjort till vana att inte visa mer än det som är absolut nödvändigt för avancemang.

Kylian Mbappé och måltjuven Olivier Giroud har glänst mellan varven och tillsamman­s svarat för nio av lagets totalt 13 fullträffa­r. Mbappé var lysande i åttondelen mot Polen men hårt bevakad i de två följande matcherna inte alls lika framträdan­de.

Frankrike har gått 13 raka VMmatcher utan förlust. Klarar man av att förlänga den sviten gör laget om det som bara Italien 1938 och Brasilien 1962 mäktat med tidigare: Att framgångsr­ikt försvara titeln.

ÅRETS FRANSKA LAG är de facto enda mästaren sedan 2006 som över huvud taget mäktat med att vinna en utslagsmat­ch. I fyra av de fem föregående turneringa­rna har mästarna försvunnit redan i gruppspele­t.

Det verkar inte bekomma Didier Deschamps elva det allra minsta. Även om det krävts lite flyt på vägen för utmanövrer­a England och Marocko. De var knappast sämre än motståndar­na, bara aningen mer otursförfö­ljda. Bollen studsade helt enkelt inte deras väg i några avgörande skeden.

Likväl behöver han guldet på söndag för att en gång för alla nå samma odödliga status som föregångar­en i hemlandet.

ETT SKADESKJUT­ET Marocko gjorde allt som stod i deras makt att enligt samma mall som fällt Spanien och Portugal bemästra också ett tredje imperium från gamla Europa.

Det var full press, tuffa tacklingar och massor av löpstyrka i fulla 90 minuter. Men Frankrike blev för svårt.

Nu blir det bronsmatch mot vicemästar­na Kroatien i stället. Sannolikt borde motivation­en vara tillräckli­g för att skriva ännu ett stycke i den afrikanska idrottshis­torien. Att som första nation återvända med en medalj från fotbolls-VM. De har redan nått längre än någon innan.

Endast två matcher återstår av det VM som framför allt i Västeuropa varit föremål för så stark kritik. Människor i många andra länder har inte haft mycket att anmärka på arrangeman­gen.

En allmän uppfattnin­g är att det inte är värre än för fyra år sen då Putins Ryssland hade VM eller då Kina stått värd för OS.

Och för all del. Det finns ju en viss poäng i det.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? LIONEL MESSI. Har på söndag chans att föra Argentina till VM-guld och kröna sina karriär.
SHUTTERSTO­CK LIONEL MESSI. Har på söndag chans att föra Argentina till VM-guld och kröna sina karriär.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland