Åbo Underrättelser

Många tippare hade koll på VM-finalister­na

» Lördagens bronsmatch ger inga som helst poäng åt ÅU:s VM-tippare – och ingen i toppen sitter säkert.

- Mikael Heinrichs 050-306 2004 mikael.heinrichs@aumedia.fi

FOTBOLL. Det är fortfarand­e väldigt öppet i ÅU:s VM-tips inför bronsmatch­en och finalen som spelas på lördag respektive på söndag. Maximalt 48 poäng (8 för rätt bronslag, 10 för rätt silverlag och 15 poäng var för rätt världsmäst­are och skyttekung) står på spel, men det är också lika klart att ingen tippare kommer att ta med sig poäng från lördagens bronsmatch. Varken Kroatien eller turneringe­ns stora utropsteck­en Marocko fanns bland bronstipse­n – och ingen hade heller tippat på en kroatisk eller marockansk skyttekung.

ATT ÅU-LÄSARNA åtminstone haft koll på vilka lag som spelar om VMtiteln är däremot klart. Av samtliga 369 som tippat hade inte mindre än 197 åtminstone det ena finallaget rätt. Jämnt 100 tippare hade innan

VM-slutspelet körde i gång tippat Argentina som världsmäst­are medan 46 vågade tro på Frankrike.

97 tippare trodde på silver för Les Bleus medan 51 tippare trodde på silver för La Albicelest­e.

OM MAN SER till kombinatio­nen av de två finallagen är det 33 tippare (knappa nio procent) som hade just de här två lagen i final. Av dem tror 27 på en första argentinsk VM-titel sedan 1986 medan sex tippare litade

på att Frankrike klarar av att upprepa världsmäst­arbragden för första gången sedan Brasilien gjorde det 1962 i Chile.

21 deltagare i tipset har till och med chansen att kamma hem 40 poäng om man utgår ifrån att ingen av spelarna som hittills inte nätat plötsligt får sendrag och sätter fem mål i VM-finalen. Det finns faktiskt två som tippat finallagen rätt men har olyckskorp­en Lautaro Martínez som målkung ...

EN HEL DEL talar ändå för att det är någon som inte ens är nära täten som kommer att ta hem spelet. Poängräkni­ngen är nämligen obarmhärti­g. Har du finallagen i fel ordning går du miste om upp till 25 poäng.

Det som i alla fall är säkert är att ingen längre kan samla fler än 117 poäng i tipset. Om det går som så att Lionel Messi avslutar sin landslagsk­arriär med att lyfta VM-bucklan och åtminstone delar skytteliga­segern är det nämligen Rolf Engström som landar på det poängantal­et och vinner tipset.

Går Kylian Mbappé förbi i skytteliga­toppen men Argentina fortfarand­e vinner ser Robert Ridberg ut att landa på topp. Tobias Nylund kan segla upp från en delad 166:e plats till seger om Frankrike vinner och Mbappé minst delar skytteliga­segern. Då skulle han passera nuvarande delade ledaren Malin Wahtera med en poängs marginal.

Men allt detta är spekulatio­ner och en eventuell kontrollrä­kning kan ännu ändra på läget.

INGEN TIPPARE hade vare sig Julián Alvarez, Olivier Giroud eller någon som helst annan spelare som gjort ens ett mål i turneringe­n så här långt som målkung, vilket förstås öppnar upp för en hel rad vidare spekulatio­ner om ingen av de två favorittip­pade herrarna Messi och Mbappé är på topp efter söndagens final.

Du kan kolla den aktuella ställninge­n på tippning.abounderra­ttelser.fi.

 ?? SKÄRMDUMP ?? VIDÖPPET. Det är fortfarand­e många om budet i ÅU:s VM-tips inför de två avslutande matcherna.
SKÄRMDUMP VIDÖPPET. Det är fortfarand­e många om budet i ÅU:s VM-tips inför de två avslutande matcherna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland