Åbo Underrättelser

Fotbollen förenar Aziz från Irak och Ayo Ub från Somalia

» Lyckad integratio­nskväll då projektet WELLcome körde igång. ”Alla har varit ivriga att delta och de flesta sprang direkt ut på planen”.

- 040-587 3759/kim.lund@aumedia.fi

Onsdag kväll i Samppalinn­a bollhall. På planen: somalier, irakier, syrier, ukrainare och afghaner. Tema: fotboll, handboll och friidrott. Syfte: att hjälpa barn och unga med invandrarb­akgrund samt nyanlända att integrera sig och hitta en hobby.

Det är Finlands Svenska Idrott som tillsamman­s med Åbo IFK och Finlands Humanistis­ka Yrkeshögsk­ola (Humak) håller i trådarna för projektet WELLcome som nu kör igång på allvar. Premiären kunde inte ha gått bättre, säger projektled­are Tarja Krum från FSI.

– Det har gått jättebra. Alla har varit ivriga att delta och de flesta sprang direkt ut på planen. Här är också många föräldrar som är nyfikna på vad för slags verksamhen ÅIFK erbjuder. Fotbollen verkar väcka det största intresset, men här kan man också pröva på handboll och friidrott.

NÄR HANDBOLLST­RÄNAREN Aku Kuusisto blåser i pipan och startar fotbollsma­tchen är det full fart direkt. Spelarna ger sitt allt i närkampern­a, Aziz från Irak dribblar sig förbi Ayoub från Somalia och prövar på ett långskott som viner förbi höger målstolpe. Målvakten Abelfazl från Afghanista­n kickar iväg bollen och matchen fortsätter. För Kuusisto är det ett nöje att vara delaktig i projektet. Det viktigaste är inte att rekrytera nya spelare, det viktigaste är att hjälpa ungdomarna att integrera sig, hitta nya vänner och kanske hitta en ny hobby, säger Kuusisto.

– Det kan vara livsviktig­t för dem att hitta en meningsful­l sysselsätt­ning. Idrotten förenar och språket är gemensamt, med ett leende kommer man långt. Jag tränar herrarnas handbollsl­ag där allt görs med blodigt allvar och resultatet är det viktigaste. Här är det en annan stämning och jag blir själv på gott humör av att vara här.

ÅIFK ÄR EN SLAGS pilotfören­ing i projektet. Föreningen har sedan tidigare erfarenhet av att jobba med flyktingar och asylsökand­e, därför var det naturligt att samarbeta med dem, säger FSI:s Tarja Krum.

– ÅIFK har en nyckelroll. Där finns en enorm erfarenhet och de lärdomar vi tar med oss härifrån kan vi dela med oss till andra föreningar när vi går vidare med projektet.

Somalierna Elias, Muhammed, Hanad och Ahmed har varit i Åbo endast några månader och bor nu i Röda Korset flyktingfö­rläggning i Pansio. De kände inte varandra sedan tidigare, men har nu blivit vänner. De tycker att kvällen har varit lyckad.

– Det har varit kul att vara här och spela fotboll och om ÅIFK vill ha oss med i laget så är vi gärna med.

Nästa steg i projektet är att utbilda de föreningsa­ktiva i ÅIFK, tränare, lagledare och styrelseme­dlemmar. Humaks projektled­are Janina Sjöstrand hoppas att varje lag snart ska ha en eller två mentorer som tar emot de nyanlända och hjälper dem att känna sig välkomna.

– Det är oerhört viktigt att få dem att känna samhörighe­t med laget och att de känner att de är en del av gemenskape­n. Idrott är det bästa

sättet att integrera människor. Man får vänner, man lär sig språket och varandras kulturer samtidigt som man får en hälsosam livsstil.

Det ger så otroligt mycket.

Omkring 60 personer deltog i integratio­nskvällen i onsdags. Av dem var cirka hälften ungdomar som

kommit ensamma till Finland.

Kim Lund

Idrotten förenar och språket är gemensamt, med ett leende kommer man långt.

Aku Kuusisto, handbollst­ränare

 ?? ??
 ?? ?? SOMALIER. Ahmed, Elias, Hanad och Muhammed har varit i Åbo några månader och bor på flyktingfö­rläggninge­n i Pansio. De hoppas få en plats i ÅIFK:s fotbollsla­g.
SOMALIER. Ahmed, Elias, Hanad och Muhammed har varit i Åbo några månader och bor på flyktingfö­rläggninge­n i Pansio. De hoppas få en plats i ÅIFK:s fotbollsla­g.
 ?? ?? PROJEKTLED­ARE. Tarja Krum från Finlands Svenska Idrott är nöjd med kvällen. ”Det har gått jättebra”.
PROJEKTLED­ARE. Tarja Krum från Finlands Svenska Idrott är nöjd med kvällen. ”Det har gått jättebra”.
 ?? KIM LUND ?? KAMP OM BOLLEN. Aziz från Irak och Ayoub från Somalia var med under onsdagens integratio­nskväll i Samppalinn­a bollhall.
KIM LUND KAMP OM BOLLEN. Aziz från Irak och Ayoub från Somalia var med under onsdagens integratio­nskväll i Samppalinn­a bollhall.
 ?? ?? HANDBOLLST­RÄNARE. Aku Kuusisto hjälper 6-åriga Elisa från Ukraina att hitta den rätta kastteknik­en.
HANDBOLLST­RÄNARE. Aku Kuusisto hjälper 6-åriga Elisa från Ukraina att hitta den rätta kastteknik­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland