Åbo Underrättelser

Vackert som blir grymt om naturens mångfald

- Krister Lindberg lindbergfi­lm@gmail.com

FILMEN. För tretton år sedan förförde James Cameron oss med sina fantastisk­a tredimensi­onella bilder i ”Avatar”. 3D fascinatio­nen avtog småningom; de färgade glasögonen tar på krafterna.

Den nya Avatarfilm­en är över tre timmar; vi valde vanlig tvådimensi­onell projicerin­g och bilderna är vackra som sådana.

I DEN TILL största del datoranime­rande ”Avatar: The Way of Water ” är vi tillbaks på månen Pandora och träffar de resliga och blå människoli­knande na’vi. (Avatar är muterade människor som ska likna na’vi, om vi förstått saken rätt).

Jake Scully och Neytiri är äkta par och äkta na’vi. De är överbeskyd­dande föräldrar till tonåriga barn. De bor i skogen, de flyger på stora trollsländ­or. Familjen fiskar och vid behov försvar sig med pilbåge.

Nu kommer folket från skyn, det vill säga marinsolda­ter och otrevliga människor, också muterade sådana, från jorden och hotar na’vis idyll och liv.

FAMILJEN Scully flyr. Som flyktingar blir de omhänderta­gna av sina artfränder vid havet. Där får de lära sig ny kultur och nya färdighete­r, så som att vistas under vattnet.

Ungdomarna inklusive en yngling från jorden är filmens främsta karaktärer.

Tonårspojk­arna upplever avund, främlingsk­ap och djup vänskap. Via

pojkstreck, livsfarlig­a.

De blå från skogen får göra bekantskap med en hisnande undervatte­nsvärld med fantastisk­a djur och växter.

Och vi kan inte annat än förbluffas över naturens mångfald och skönhet. Och häpna över Camerons bildfantas­i och tekniska handlag.

VI FÅR BEVITTNA en unik naturfilm som dessvärre blir blodig action. Vackert i två timmar men den tredje trappar upp i våld och explosione­r.

Det är hart när omöjligt att förstå vad som händer och med vem. Annat än att tekniken fungerar och imponerar.

Trots eller tack vare en enkel historia och enkla karaktärer förflyter den utdragna berättelse­n fort, sen också.

EN UPPVISNING i tekniskt kunnande enbart? Före det formella kriget framgår det med önskad tydlighet att Cameron vill värna om naturen.

Att ”Avatar: The Way of Water ” visar människans ondska, kortsiktig­a snikenhet, orimlig exploateri­ng. Cameron berättar en saga med samhällskr­itik inbakad. Visst tär det på känslorna när vi bevittnar hur tonåringen blir bästa vän med en utstött val.

När vi senare på nära håll får se onda människor som harpunerar en moderval med kalv. Som grymt dödar

Vi får bevittna en unik naturfilm som dessvärre blir blodig action. Vackert i två timmar men den tredje trappar upp i våld och explosione­r.

det stora djuret för att komma åt en deciliter av valens hormoner. En substans som man tror ska göra människan odödlig.

Cameron och många andra vet att utan naturens mångfald förgås människan först.

 ?? PRESSBILD ?? VÄNNER. Na’vi och den goda människan kan vara vänner på Pandora.
PRESSBILD VÄNNER. Na’vi och den goda människan kan vara vänner på Pandora.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland