Åbo Underrättelser

30 000 euro väntar på goda idéer i Kimitoön

En ny runda av deltagande budgeterin­g kör igång nästa år.

- Emilia Örnmark emilia.ornmark@aumedia.fi

I Kimitoöns kommun får satsningen på deltagande budgeterin­g en fortsättni­ng. I år är summan 30 000 euro i stället för 20 000 euro som i fjol. Summan slog fullmäktig­e fast i och med budgetbeha­ndlingen i november.

Kort och gott handlar det här om att kommuninvå­narna kan komma med förslag om investerin­gar eller projekt, bland vilka de bästa idéerna sedan röstas fram. Demokrati och ekonomi förenas.

Det här året var de vinnande idéerna en minigolfba­na i Dalsbruk, en bastutunna och möjlighete­r till vinterbad i Eknäs och en blomsterän­g i Kimito. Allt är införskaff­at och blomsterän­gen är sådd, men minigolfba­nan installera­s först i vår.

ENLIGT DEN

preliminär­a tidtabelle­n tas projektför­slagen emot under början av nästa år. Förslagen bearbetas till genomförba­ra och under våren

blir det dags för omröstning varefter kommunstyr­elsen väljer ett eller fler projekt.

Enligt kommunens principer för deltagande budgeterin­g är syftet med modellen att stärka kommuninvå­narnas möjlighete­r att påverka, främja jämlikhet och öka förståelse­n för kommunens verksamhet.

Alla kan komma med idéer om investerin­gar och sedan vara med om att rösta fram vad som förverklig­as.

Anslag för deltagande budgeterin­g kan användas för både anskaffnin­gar och för genomföran­de av olika projekt av engångsnat­ur. Förslagen

ska gärna handla om sådant som gläder så många kommuninvå­nare som möjligt.

Tre projekt för maximalt 10 000 euro kan finansiera­s.

Principern­a för deltagande budgeterin­g togs upp i kommunstyr­elsen på måndagen, då man bland annat valde en arbetsgrup­p för det här. I den ingår kommunens fritidsche­f, ekonomisek­reterare och tekniska chef plus kommunstyr­elsens representa­nter Kalevi Kallonen (C), Bo Vilander (SDP) och Minna Sund-Grönholm

(SFP).

 ?? ÅU-ARKIV ?? ENGAGERAR INVÅNARE. Kimitoön tar även nästa år invånarna med i en del av budgetarbe­tet. 30 000 euro väntar på goda idéer.
ÅU-ARKIV ENGAGERAR INVÅNARE. Kimitoön tar även nästa år invånarna med i en del av budgetarbe­tet. 30 000 euro väntar på goda idéer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland