Åbo Underrättelser

Drogfull jul?

- John Vikström ärkebiskop emeritus

Karl Marx och flera före honom, till exempel skalden Erik Gustaf Geijer i Sverige, ansåg att religionen är folkets opium. När det enkla folket ska klara av fattigdom och annan nöd behöver man något som hjälper en att orka och hålla ut. Man behöver hjälp med att åtminstone för stunden glömma och fly bort från allt elände.

Folket behöver helt enkelt en drog av något slag, en drog som på en gång bedövar och piggar upp och möjliggör den nödvändiga verklighet­sflykten. Opium har man inte råd med, det har bara de rika. Man måste finna en billigare drog, ett billigare alternativ. Så väljer man religionen, religionen­s bedövning, religionen­s verklighet­sflykt och tröst, religionen­s billiga opiumsurro­gat.

DET HÄR LEDER till att massorna i sitt förlitande på högre makter förblir lugna och passiva. Man kliver inte upp på några barrikader, kräver inga förändring­ar i samhället och gynnar sålunda de bevarande, konservati­va krafterna. Religionen blir så ett hinder för utveckling och framåtskri­dande. Så här gick resonemang­et bland samhälls- och religionsk­ritikerna.

Hur är det nu när vi om några dagar ska fira jul? I många hem har man det verkligt svårt med stigande inflation och priser. Men vi har nu inte endast en materiell nödsituati­on utan också en mental nöd med osäkerhet och ångest, som drabbar oss oberoende av fattigdom och rikedom.

Sällan har vi samtidigt upplevt så många kriser som nu. I vår värld har vi på en gång miljökris, energikris, ekonomisk kris och flyktingkr­is. I ett av Europas största länder pågår ett brutalt anfallskri­g med omänskliga metoder, och hela den internatio­nella säkerhetso­rdningen är allvarligt hotad.

Det är inte att undra på om vi i den här situatione­n drabbas av frestelsen att för några dagar och veckor mentalt fly bort från den hårda verklighet­en och glömma hur det är. Kunde alltså julen nu bli den drog som hjälper oss att fly och glömma?

JUL OCH KRIS HÖR verkligen ihop. Att Jesus enligt tradition och bibel föddes i Betlehem berodde faktiskt på en kris. Landet var ockuperat av en hård och brutal makt, som bland annat krävde att Josef och Maria skulle skattskriv­as. I Betlehemst­rakten utfördes sedan ett massmord av barn, som gjorde att den heliga familjen måste uppleva också en flyktingkr­is.

Enligt vår bibel fanns där en ännu allvarliga­re kris, nämligen inom en mänsklighe­t, där man i sin själviskhe­t hade vänt både Gud och varandra ryggen.

Vad var det då som hände den första julnatten? Kom han som föddes med en drog som skulle hjälpa mänskorna att fly undan sjukdom, fattigdom, utslagning, segregatio­n, krig och allt annat elände?

HAN KOM FÖR att göra rakt tvärtom. Han gick in i den hårda verklighet­en med försonande, upprättand­e och helande förlåtelse och hjälp till mänskor i de mest olika former av nöd.

I hans efterföljd får vi därför fira jul med öppna ögon för dagens värld och den nöd som människor nära och fjärran nu upplever. Tron på hans makt, omsorg och ledning behöver inte leda till flykt. Den kan tvärtom inspirera till engagemang och handling.

Ett av hans namn är nämligen Fridsfurst­en. Därför: Fridfull Jul!

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland