Åbo Underrättelser

”Det är alltid press på oss”

» Simon Lindholm och Noah Lundström tror att EIF mår bra av att insatserna är höga när slutserien startar.

- Kristoffer Nöjd 050-553 3502 kristoffer.nojd@aumedia.fi

Jag kommer att ringa alla mina kompisar i Åbo för att få dem till stadion och skapa kaos. Noah Lundström, EIF

På söndag inleder EIF det övre slutspelet i herrettan i fotboll då man möter Helsingfor­s IFK på hemmaplan. EIF går in i serien som serieledar­e med 48 poäng från grundserie­n. Direktavan­cemang till fotbollsli­gan står på spel.

Mittfältar­na Simon Lindholm och Noah Lundström utstrålar ett fokuserat lugn när de slår sig ner på en grön träbänk i septembers­olen utanför klubblokal­en i Ekenäs.

DET GRÄMER Lindholm att han är avstängd i den första matchen mot HIFK. Både han och Lundström tror att det blir en bra match både för publiken och för laget.

– Det är lite spännande. Vi har inte haft den här sitsen förut. Det känns som att vi har en stor fördel när vi går in i slutserien och alla chanser att gå långt. Jag ser fram emot det. Synd att jag är avstängd i första matchen, säger Lindholm. Lundström håller med.

– Det är en fin situation för mig att under mitt första år tillbaka i Finland som fotbollssp­elare få vara med och fajtas om en plats i Tipsligan. Det skulle vara en dröm att stiga. Vi har ett bra lag. Alla är riktigt bra kompisar. Om vi håller fokus är jag säker på att vi tar steget upp.

Talar ni öppet om avancemang i omklädning­srummet – hur går snacket?

– Man är inte blind när man kollar tabellen. Men det finns definitivt inte några garantier för avancemang. De kommande fem matcherna kommer avgöra precis allt vi har gjort hittills under säsongen. Säsongen kan sluta med att allt har varit meningslös­t på ett sätt. Det är bara att ta varje match som en final, ge allt och hoppas det räcker, säger Lindholm.

Känner ni press på er att prestera?

– Det är alltid press på oss. Men jag tror det är bara bra. Jag tycker vi har presterat sämre i de matcher vi inte haft press på oss. Så det är en bra sak.

Lundström njuter av att mycket är på spel.

– Jag gillar när folk inte tror på en. Jag gillar att visa folk att de har fel. Man blir lätt lite arrogant om man inte känner press och då spelar man sämre. Är man pressad är man fokuserad och vill vinna. Därför sätter jag press på mig själv också, mer än den som kommer utifrån.

EIF HAR gjort sin kanske bästa säsong någonsin. Hemlighete­n är inte något hokuspokus utan ganska klassisk egentligen, när man talar om framgångsr­ika lag.

– Vi har varit mer sammansvet­sade som grupp än tidigare. Vi har varit märkbart mycket bättre som lag också. Vi har spelat ihop och fått resultatet med oss också i dåliga matcher, säger Lindholm.

– Skillnaden till mina tidigare klubbar är att det finns en riktig lagkänsla här. Det finns inget ont blod. Alla vill det bästa för varandra. Det handlar inte om att göra det bra för sig själv utan om att göra det bra för laget. Vi är som en familj. Det spelar en viktig och stor roll.

Men hur skapar man både sammanhåll­ning och resultat på planen?

– Till att börja med har det valts rätt människor till klubben. Men det handlar också om det jobb som har gjorts varje vecka. Både tränarstab­en och spelarna gör det lilla extra för att skapa en familjär stämning. Det har varit otroligt lyckat på alla håll i år, säger Lindholm.

SIMON LINDHOLM, född 2001 och två år äldre Noah Lundström har lite olika fotbollsba­kgrund. Lindholm har spelat i moderklubb­en EIF hela tiden. Han gjorde sin första säsong med EIF i division I år redan 2017.

Lindholm har fått uppleva hur de egna produktern­a har blivit allt färre medan spelarna utifrån blir allt fler.

– Det är en stor skillnad på det lag jag debuterade i som junior jämfört med dagens lag. Men å andra sidan har nivån stigit otroligt mycket. Medaljen har två sidor. Spelaromsä­ttningen är stor. – Varje år är laget så gott som nytt så förutsättn­ingarna och förväntnin­garna är helt olika inför varje säsong. Men det ger också extra spänning.

LUNDSTRÖM, FÖDD 1999, flyttade

från Jakbostad till Rusko när han var liten.

Där spelade han i Ruskon Pallo och Turun Nappulalii­ga tills han flyttade med sin brorsa till FC Inter som hade grundat ett lag för pojkar födda 1998. Han kommer senast från Las Lagunas som spelade i en amatörseri­e i Spanien.

Nu gläds han över att få vara en del av EIF.

– Det är den bästa grejen som hänt i min karriär. Jag trivs riktigt bra här också. Jag sätter press på mig själv och vill vinna för att kanske få stanna här nästa år. Men jag hade inte så mycket att välja mellan. Jag har inte skapat ett namn om mig ännu. Jag är ingen profilspel­are ännu. Därför var jag snabbt här när Peter (Haglund, red. anm.) sade att EIF vill ge mig en chans.

Med sitt förflutna i FC Inter ser han fram emot att få möta TPS i Åbo den 2 oktober.

– När man var ung och spelade med Inter så kände man killarna i TPS. Så det fanns lite rivalitet. Det skulle vara en dröm att slå TPS på Veritas. När jag senast spelade där fanns där bara två läktare. Nu finns det fyra. Jag kommer att ringa alla mina kompisar i Åbo för att få dem till stadion och skapa kaos.

I ETT lag där alla jobbar för varandra borde det vara lätt att ge varandra beröm. Och det är det. Både Lindholm och Lundström säger att det är flera lagkamrate­r som imponerat på dem i år.

– Det är många man skulle vilja nämna. Men jag måste säga Stanislav Efimov. Det här är hans tredje säsong i EIF och det känns som han bara blir bättre. Man blir otroligt imponerad av hans sätt att spela och hur han ser på spelet. Han är dessutom en extremt speciell typ, vilket jag tycker om, säger Lindholm.

Lundström konstatera­r att det finns många riktigt bra och rutinerade spelare i laget som ”Adu” (Enoch Kofi Adu), ”Stas” (Efimov) och ”Lucas” (Kaufmann) som han ser upp till och försöker lära sig av.

– Men Simon har imponerat på mig faktiskt. Han har många bra kvalitéer. Han är snabb, stark och har en bra spelblick. Man kunde direkt se att saknades på planen mot KPV. Han har många dörrar öppna för framtiden.

Själv tycker Lindholm inte att han gjort sitt genombrott ännu.

– Absolut inte. Många saker har gått rätt men mycket har inte gått såsom jag hade tänkt. Å andra sidan vill man ju alltid lite för mycket.

SOM SPELARE

ska man fokusera på, just det, spelet. Men jag frågar ändå: Är EIF som klubb redo att ta steget till ligan?

– Skulle du ha ställt frågan 2017 när jag kom skulle jag absolut ha svarat nej. Men om man ser på klubben just nu och på vad Peter och alla runt klubben har gjort för att vi ska vara där vi är just nu så är jag helt övertygad om att det skulle vara en bra sak, säger Lindholm.

Lundström håller med.

– De som jobbar i staben ger sitt allt. En ligaplats skulle höja deras motivation ytterligar­e. Då är fotbollskv­aliteten det enda som måste förbättras och det ligger på oss spelare.

 ?? KRISTOFFER NÖJD ?? FRAMÅT STOLTA. Noah Lundström och Simon Lindholm är fokuserade på de fem matcher som står kvar mellan EIF och ligadrömme­n.
KRISTOFFER NÖJD FRAMÅT STOLTA. Noah Lundström och Simon Lindholm är fokuserade på de fem matcher som står kvar mellan EIF och ligadrömme­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland