Åbo Underrättelser

Lokalt präglat ÅIFK utmanar mer erfarna i ligan

» Många färska namn figurerar i uppställni­ngen. Laget vill bjuda publiken på fartfylld handboll.

- Mats Lundberg

– Till en början gäller det att få samspelet att rulla och tillsamman­s arbeta ut en matchplan som vi känner oss bekväm med. Vi måste tillåta varandra att göra misstag för att vara som bäst framåt våren då de säsongens viktigaste matcher stundar.

Det säger Åbo IFK:s nyutnämnde lagkapten Wilhelm Hammarberg inför seriepremi­ären i handbollsl­igan mot självaste mästarna BK-46 på lördag i Karis.

I fjol blev det inget slutspel för kamratgäng­et som slutade sist i tabellen med endast tre inspelade poäng på hela säsongen.

– RESULTATMÄ­SSIGT var det ett jobbigt år men jag vill ändå inte gå så långt att prata om en flopp. Vi gjorde framsteg hela tiden och många av våra unga spelare skaffade sig värdefull rutin på vägen.

Nu går laget in i serien med en fördomsfri attityd och ett allt annat än stukat självförtr­oende. En träningsma­tch i augusti gav en meriterand­e tremålsseg­er över tidigare nästan oslagbara Dicken och förra veckan öste Kanariefåg­larna in hela 53 mål i en cupmatch mot Cocks akademilag.

– Med undantag för en liten sommarpaus då var och en skötte träningen på egen hand, har vi varit i gång sedan i juni. Vi känner oss väl förberedda nu då allvaret närmar sig, säger Hammarberg.

MED SINA 25 år han fjärde äldst i det mycket ungdomligt präglade laget. Bara Olli Tamminen, nye esten Martin Gristsuk och Aymen Ben Loucif är äldre.

– Jag tillhör förstås de mest erfarna och det var säkert ett starkt vägande skäl då jag röstades fram att bära kaptensbin­deln. Jag försöker vara ett föredöme för de yngre killarna både på och utanför planen. Som spelare är jag kanske inte jättebra på något men jag är hyfsat mångsidig och har axlat en roll som skytt.

SETT TILL TRUPPEN har ÅIFK ömsat skinn nästan totalt på bara 16 månader. Sedan våren 2022 då laget skakade Grankulla IFK i två kvartsfina­ler finns egentligen bara Hammarberg kvar. Närmare tjugo namn har bytts ut.

– Det är självklart utmanande både för mig som tränare och för ÅIFK som förening. Klubben är den samma men det är ett helt annat lag som försvarar våra färger nu jämfört med för två år sen, säger Aku Kuusisto.

Efter kännbara tapp redan inför förra säsongen får IFK nu klara sig utan Mirsad Tursunovic, Kristian Jansson, Niklas Manderoos och Valter Georgs för att nämna de mest bärande krafterna.

– Jag orkar inte gräma mig längre över de vi gått miste om utan föredrar att titta framåt. Vi har ett mycket givande samarbete Piffen som båda klubbarna drar nytta av. Fem egenhändig­t fostrade spelare har

lyfts upp i herrlaget och jag kan lova att vi har en betydligt mer lokalt präglad trupp i höst än förut.

SAMARBETET med Pargas är något Kuusisto sätter stort värde på och han arbetar nära framför allt med Piffens A-juniorträn­are Fredde Lundén. Som en tacksamhet­sgest har IFK valt att förlägga ett hemmamöte med HIFK i november till PIUG.

Ett särskilt intressant nyförvärv estniske vänstersky­tten Martin Gristsuk som själv tog kontakt med ÅIFK sedan han fått jobb på Åbovarvet Meyer. Förra säsongen represente­rade han Dukla Prag i tjeckiska ligan.

– Med sin profession­ella attityd och storlek blir han en stor tillgång för oss på nio meter. Vi får sannolikt klara oss utan honom i de tre första ligamatche­rna på grund av en reservövni­ng med estniska armén men han kommer garanterat att höra talas om sig då han får spela igen, säger Kuusisto.

En av samarbetss­pelarna som kommer att figurera både i IFK:s herrlag och i Pargas IF:s A-pojkslag är Liam Ranta-aho som redan i fjol hann med en handfull framträdan­den i ligan.

– Förra året gjorde jag några inhopp men nu är jag beredd att ta ett mycket större ansvar. Inledninge­n på säsongen kan bli tuff men jag litar absolut på att vi är mogna att ta poäng oftare än i fjol.

Ranta-aho tillhör Piffens akademilag så det blir träning både morgon och kväll flera dagar i veckan. Han ingår också i ungdomslan­dslaget liksom flera av sina lagkamrate­r.

– Vårt lag är mycket ungt så vi ska säkert kunna bjuda publiken på fartfylld handboll. Fysiskt är ligamatche­rna mer krävande än jag är van vid, men det är något man hinner vänja sig med.

RANTA-AHO SER

sig själv mer som en playmaker än som avslutare.

– Det innebär inte att jag inte kan skjuta. Men jag gillar att utmana en mot en och och att agera spelfördel­are.

ÅIFK inleder säsongen i FM-ligan på lördag borta mot regerande mästarna BK-46 i Karis. Hemmapremi­är på onsdag nästa vecka mot Grankulla IFK med

avkast klockan 19 i Samppalinn­a.

 ?? MATS LUNDBERG ?? OERFARNA. För andra året i rad har ÅIFK ömsat skinn i ligan. Tränaren Aku Kuusisto, flankerad av lagkaptene­n Wilhelm Hammarberg (t.v.) och PIF-fostrade Liam Ranta-aho, tror ändå att laget blir konkurrens­kraftigt.
MATS LUNDBERG OERFARNA. För andra året i rad har ÅIFK ömsat skinn i ligan. Tränaren Aku Kuusisto, flankerad av lagkaptene­n Wilhelm Hammarberg (t.v.) och PIF-fostrade Liam Ranta-aho, tror ändå att laget blir konkurrens­kraftigt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland