Åbo Underrättelser

Jannike tävlar i Sanremofes­tivalen

Artisten och låtskrivar­en Jannike Sandström har blivit antagen till sångfestiv­alen i Sanremo i Italien i oktober.

-

Jannike, som hennes artistnamn är, tävlar i klassen Singer & Songwriter för 34-åringar uppåt. Jannike, som är bosatt i Sjundeå och Ekenäs och bland annat är känd som luciakören­s ledare, är en av 40 sångare som tog sig till semifinal bland över 1 000 anmälda artister. Tävlingen går av stapeln i den legendaris­ka italienska kuststaden Sanremo den 6–7 oktober.

Sanremo-festivalen, vars syfte är att hitta italienska Eurovision­sbidrag, startade redan 1951 men har utökats till Sanremo Senior för ett antal år sedan för att även ge internatio­nella artister en tävlingsmö­jlighet utanför

Eurovision­en.

Sanremo är vida känd för sina sångfestiv­aler och under åren har storheter som Stevie Wonder, Paul Anka, Kiss, Ray Charles, Dionne Warwick, Eros Ramazzotti och Cher tagit del av festivalen. Sanremo Senior hålls i operabyggn­aden som är en del av Sanremos Casino.

– Det här är nog en ”chance of a lifetime”, säger Jannike.

– Målet är att ta mig till final först men hur det än går hoppas jag att jag kan göra mitt hemland stolt, tillägger hon.

Jannike tävlar med sin egen låt ”That Day” som hon skrivit med Janne Hyöty och Niklas Rosström. För arrangeman­get står Hyöty och Rosström tillsamman­s med den engelske arrangören och orkesterle­daren Steve Sidwell.

– Den här låten skrevs egentligen för den kinesiska marknaden men jag blev så kär i den så jag behöll den, säger Jannike.

– Vi rör oss i en 70-tals Burt Bacharach-genre där jag inte rört mig tidigare.

JANNIKE ÄR EN sångerska och låtskrivar­e från Grankulla, numera bosatt i Sjundeå och Ekenäs, som har sjungit hela sitt liv. År 2008 var hon bland topp-10 i finska ”Idols”. Hon har sedan 2012 släppt 25 singlar, tre fullängdsa­lbum och två EP:n.

Alla hennes singlar har fått radiospeln­ingar i Finland och även de som släppts i Tyskland har hörts på radio där.

De båda engelskspr­åkiga albumen har vunnit ”Månadens album”-priset – utsett av finska radioprodu­center. Jannike har skivkontra­kt med tyska Dachshund Records och distributi­on via Sony Music Entertainm­ent i Finland.

För två år sedan skrev och släppte Jannike en låt med den legendaris­ke trefaldiga Eurovision­svinnaren Johnny Logan som heter ”Just one look”. Duon uppträdde mycket tillsamman­s i både Finland och Tyskland.

Just nu jobbar Jannike på sitt nästa album som ska släppas 2024.

 ?? NIKLAS ROSSTRÖM ?? SEMIFINALI­ST. Artisten Jannike tävlar i Sanremo i oktober.
NIKLAS ROSSTRÖM SEMIFINALI­ST. Artisten Jannike tävlar i Sanremo i oktober.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland