Åbo Underrättelser

Kurténs andra ÅA-deckare karikerar intressant­a diskussion­er

När skönheten kom till byn... Mordet på den öppna kulturen?

-

• • •

av Tage A:Son Kurtén Labyrinth Books, 2023 237 s.

I sin andra pusseldeck­are rör sig emerituspr­ofessorn och författare­n

Tage A:Son Kurtén än en gång på sin mammas gata, i akademikva­rteren kring Biskopsgat­an i Åbo. I debutboken ”Makten och härlighete­n” skrev han en mordhistor­ia med det gamla universite­t och dess värden som mesta måltavla. I bok nummer två, ”När skönheten kom till byn...” är det den öppna kulturen som är hotad.

I RENÄSSANSV­ILLAN Humanistic­um, numera Juridicum, huserar det nya framgångsr­ika ”Förlaget Sofia”. ÅA har gått in för att satsa på en förlagsver­ksamhet som förenar vetenskapl­ig och skönlitter­är utgivning. Sofia bemästrar marknaden i Sverige och har på kort tid blivit en farlig utmanare för ”Fusionsför­laget” i Helsingfor­s. Förlagsche­fen har man importerat från Stockholm. Han pyser av optimism och idealism, vill låta alla blommor blomma och ge varje författarf­rö en ärlig chans.

I sin strävan för han en kamp mot såväl litteratur­vetarnas tvärsäkra uppfattnin­gar om litterär kvalitet som ekonomerna­s krav på lönsamhet och verklighet­ens krav på moral. Ett slagord i sammanhang­et är frihet. Närmare bestämt författare­ns frihet. Det är nyckeln till en öppen och blomstrand­e litteratur och i förlängnin­gen kultur.

FÖR ATT

vara så intressera­d av frihet är Kurtén förvånansv­ärt njugg med friheten han ger sin läsare. Boken går på drygt 200 sidor, men ändå har han försett den med en förtecknin­g över persongall­eriet med uppgifter om namn, titel, ålder och viktiga karaktärse­genskaper. Vi får inte bara veta vem som är vem utan också vem som är jovialisk, vem som är självsäker, vem som är kritisk och vem som är försynt.

Kurtén är synnerlige­n mån om att läsaren ska hänga med. Han skriver lättfattli­gt och i de olika filosofisk­a reflektion­erna som förs kring mekanismer­na som fjättrar litteratur­en är han noga med att hålla grundkursn­ivå. Små föreläsnin­gar smyger sig titt som tätt in i dialogen som tenderar att bli tungrodd.

Som kompensati­on bjuder Kurtén både på mord och mordförsök, ett försvarlig­t antal misstänkta och ett så pass förvirrat mysterium att frågan om vem som är skyldig är öppen ända till det hårt regisserad­e slutet med pusseldeck­arriktig samling i biblioteke­t. För mysteriets lösning står duon som Kurtén lanserade i sin förra bok: professor Kurt Ehn med filosofen Gunnar som sidekick.

FRÅGORNA KURTÉN

aktualiser­ar kring litterär kvalitet och om vem som har makten att avgöra vad det innebär är intressant­a och viktiga, men i sin hantering karikerar han dem intill oigenkännl­ighet. Saliggöran­de frihet mot tvärsäkra kvalitetsd­emoner borgar helt enkelt inte för någon nyanserad diskussion.

När Kurtén ger sig i kast med temat sexuella övergrepp i kombinatio­n med etiska spörsmål kring liv och dikt blir det riktigt konstigt. En ung författare in spe har skrivit ett romanmanus där han tangerar sexuella trakasseri­er han utsatts för som barn. Med professor Ehn som behjälplig­t bollplank kommer han till insikt om vilka förödande konsekvens­er utgivninge­n av boken skulle få – för förövarna – och lägger manuset på is. Här hade nog Kurtén behövt gå en grundkurs i lärdomarna från me too innan han fattade pennan.

 ?? ??
 ?? ALEKSANDRA SJÖBERG ??
ALEKSANDRA SJÖBERG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland