Åbo Underrättelser

TS: Elev i Pemar knivhotade en i skolans personal

» Samma dag beslagtogs ett eggvapen i en annan skola i Aura.

- Katarina Pada 050-4308079 katarina.pada@aumedia.fi

En elev i lågstadieå­ldern i Pemar hade med sig en kniv till skolan på onsdagen, och hotade en person i skolans personal med kniven. Det skriver tidningen Turun Sanomat.

Händelsen ägde rum i Hanhijoen koulu i Pemar, som undervisar årskursern­a 1–6.

Enligt TS var andra skolelever inte i fara.

Jyrki Lumiainen, bildningsc­hef i Pemar, säger till tidningen Kuntsari att man i denna situation agerade enligt anvisninga­rna. Elevens hotelse riktades enbart mot en vuxen. Efter hotet granskades elevens ryggsäck, där man hittade en kniv som togs i förvar.

– I dylika fall tar vi kontakt med polisen och enligt barnskydds­lagen görs en barnskydds­anmälan till socialmynd­igheterna, säger han till tidningen.

Lumiainen ser inget direkt samband med tisdagens skolskjutn­ing i Vanda.

Enligt TS skickades ett meddelande om det skedda till alla Hanhijoen koulus elevers hem på eftermidda­gen efter klockan 16. I meddelande­t underströk rektor Leena Mönkkönen att det under inga omständigh­eter är tillåtet att ta med sig eggvapen till skolan.

PÅ ONSDAGEN var polisen på plats i en annan skola i Egentliga Finland.

Aura kommun meddelar på sin webbplats att polisen besökt Aura samskola under onsdagen för att försäkra sig om att inga farliga föremål tagits med till skolan.

I meddelande­t skriver kommundire­ktör Terhi Källi och välfärdsch­ef Jaana Ranta-aho att det inte förekommit någon hotfull eller farlig situation, men att man för säkerhets skull hållit skolans dörrar låsta under dagen.

I pressmedde­landet konstatera­s att det sprids falska rykten om orsaken till polisens närvaro vid skolan, och att ”ingen har viftat med kniv på skolgården”.

Juhani Malmberg från Polisinrät­tningen i Sydvästra Finland bekräftar till Turun Sanomat att ingen har viftat med eggvapen på skolan, men att en kniv hittats i en elevs ägo.

– Eleven hade en kniv på sig, men hade inte den framme. Polisen hittade kniven i samband med en säkerhetsk­ontroll. Det uppstod ingen farlig situation, säger Malmberg till TS.

Aura samskola erbjuder grundlägga­nde utbildning för årskursern­a 1–9.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland