Åbo Underrättelser

22 personer misstänks i knarkhärva

» Mängder av smugglad narkotika spreds i Åbo och Nyland i fjol.

- ÅU

Polisen har avslöjat en omfattande narkotikah­ärva där olika slags narkotika importerad­es och spreds i Finland under 2023.

Totalt avslöjades åtta separata importerad­e partier av narkotika, samt vidaredist­ribuering av narkotikan i Helsingfor­s, västra Nyland och Egentliga Finland.

– Polisen kom fallet på spåret när man gjorde ett ecstacybes­lag kopplat till ett gatugäng i Helsingfor­s. I undersökni­ngarna visade det sig att personer med turkisk bakgrund från Sverige gjorde misstänkta bilresor till Finland. Polisen började hålla ett öga på dessa personer, säger undersökni­ngsledaren, kriminalko­mmissarie Mikko Nikkanen från Helsingfor­spolisen i ett pressmedde­lande.

Utredninge­n leddes av Helsingfor­spolisens enhet för utredning av organisera­d brottsligh­et. Åbopolisen­s narkotikae­nhet och enheten för utredning av organisera­d brottsligh­et vid Polisinrät­tningen i Västra Nyland deltog också i arbetet.

TOTALT

omkring 130 kilo olika typer av narkotika och 27 160 ecstasytab­letter smugglades från Sverige till Finland vidare till olika mottagare.

Beställnin­garna gjordes med hjälp av meddelande­appen Signal och narkotikan gömdes i reservdäck.

Under förundersö­kningen beslagtog polisen cirka 28 kilo amfetamin, 12 440 ecstasytab­letter, cirka 2 kilo hasch och ett kilo kokain.

Polisen beslagtog också kontanter som erhållits genom brott till ett belopp av 35 955 euro.

SAMMANLAGT 22 personer är misstänkta för grova narkotikab­rott i helheten. En del av dem är fortfarand­e häktade.

De misstänkta är medborgare i Finland, Sverige, Turkiet, Rwanda, Tunisien och Marocko.

Den sammanlagd­a brottsvinn­ingen för alla åtta importerad­e narkotikap­artier som utreddes har beräknats uppgå till över en miljon euro.

– Polisen i Sydvästra Finland beslagtog omkring 17 kilo amfetamin och grep en misstänkt som koordinera­t mottagning­ar av narkotika i huvudstads­regionen och i Åbo, säger undersökni­ngsledaren, kriminalko­mmissarie Jussi Gustafsson vid Åbopolisen i pressmedde­landet.

SMUGGLARNA gjorde en till två dagar långa resor från Sverige via Torneå till Finland. De reste till flera olika orter, till exempel inom huvudstads­regionen och Åbo.

Man återvände snabbt tillbaka till Sverige från resorna. Det fanns flera förare och resorna utfördes tätt.

– Gruppen levererade stora narkotikap­artier till Västra Nyland, där narkotikan spreds i Esbo, Kyrkslätt och Raseborg, säger undersökni­ngsledaren, kriminalko­mmissarie Max Bock från polisen i Västra Nyland i pressmedde­landet.

Verksamhet­en stoppades slutligen i Helsingfor­s i samband med leveransen av ett parti narkotika.

Smugglaren och mottagaren greps och polisen beslagtog 10 kilo amfetamin, ett kilo kokain och 10 000 ecstasytab­letter.

 ?? ARKIV/KIM LUND ??
ARKIV/KIM LUND

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland