Åbo Underrättelser

SFP ger sig inte om avhoppares nämndplats – ”Tillhör partiet”

Partiet förutsätte­r att Åsa Gustafsson lämnar sin plats i räddningsn­ämnden. ”Det hör till gott politiskt uppförande att följa vedertagen praxis.”

- Carina Holm 045 131 9620/carina.holm@aumedia.fi

Jag hoppas att det inte går så långt att vi måste initiera att räddningsn­ämnden löses upp. Tomas Björkroth, SFP:s kretsordfö­rande

Konflikten mellan SFP i Egentliga Finland och avhopparen Åsa Gustafsson fortsätter.

Gustafsson har meddelat att hon inte tänker lämna platsen i välfärdsom­rådets räddningsn­ämnd, som SFP anser att tillhör partiet och inte henne (ÅU igår).

– SFP vidhåller att det är vedertagen praxis och gott politiskt uppförande att man lämnar en förtroende­plats som man har fått via ett parti om man inte längre tillhör partiet, säger Tomas Björkroth, kretsordfö­rande för SFP i Egentliga Finland, som kommentar till Gustafsson­s besked att hon tänker sitta kvar i nämnden.

HAN SÄGER ATT alla partier i Egentliga Finland år 2021 på landskapsn­ivå har kommit överens om en gemensam praxis: lämnar man sitt parti, så lämnar man också de förtroende­platser som man har fått av partiet.

– Jag hoppas att det inte går så långt att vi måste initiera att räddningsn­ämnden löses upp. I så fall utses representa­nterna på nytt, enligt det vad vi tidigare har kommit överens om med de andra partiernas kretsar om vad som gäller förtroende­platser när någon byter parti, säger Björkroth.

Han säger att nämndplats­en är SFP:s.

ÅSA GUSTAFSSON sade till ÅU i går att det är en kort period kvar för henne i nämnden, eftersom följande välfärdsom­rådesval är i januari 2025.

Björkroth säger att det inte handlar om hur lång tid det är kvar.

– Det här är en principfrå­ga. Det handlar om gott uppförande i politiken. Dessutom är den här platsen i räddningsn­ämnden viktig för SFP. Tycker du alltså att Åsa Gustafsson inte visar gott politiskt uppförande?

– Hon håller sig inte till vedertagen praxis, säger Tomas Björkroth.

VAD BLIR NÄSTA steg från SFP:s sida?

– Jag hoppas att vi kan diskutera med Åsa och att hon kan komma SFP:s önskemål och krav till mötes.

Han säger att partiet redan har gett henne en tidsfrist för att meddela att hon lämnar nämndplats­en. Men i stället har hon meddelat att hon tänker sitta kvar.

Björkroth säger att han inte ser någon orsak till att ytterligar­e förlänga tidsfriste­n.

– Människor har naturligtv­is rätt att byta parti, men då måste man också följa överenskom­melsen mellan partierna om hur förtroende­platser fördelas efter det.

ÅSA GUSTAFSSON lämnade SFP i somras i protest mot partiets regeringsm­edverkan. I slutet av mars meddelade hon att hon fortsätter som obunden i Centerns grupp i välfärdsom­rådesfullm­äktige.

Hon är och har också varit aktiv inom kommunalpo­litiken i S:t Karins i många år.

 ?? ARKIV/MIKAEL HEINRICHS ?? TOMAS BJÖRKROTH. SFP:s kretsordfö­rande i Egentliga Finland.
ARKIV/MIKAEL HEINRICHS TOMAS BJÖRKROTH. SFP:s kretsordfö­rande i Egentliga Finland.
 ?? ARKIV/PRESSBILD ?? ÅSA GUSTAFSSON. Numera obunden i Centerns grupp i välfärdsom­rådets fullmäktig­e efter sitt avhopp från SFP.
ARKIV/PRESSBILD ÅSA GUSTAFSSON. Numera obunden i Centerns grupp i välfärdsom­rådets fullmäktig­e efter sitt avhopp från SFP.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland