Åbo Underrättelser

Naguelever med i tävling om räddningsk­unskap

NouHätä! är en riksomfatt­ande kampanj om räddningsk­unskap. Den beskrivs som viktig för att locka flera unga till brandkårsv­erksamhet. Unga får öva sig på farosituat­ioner i tävlingen.

- Lucas Ekblad lucas.ekblad@aumedia.fi

Även om man saknar erfarenhet av scoutverks­amhet eller frivilliga brandkåren brukar det gå bra. Knut Lehtinen, ledande brandinspe­ktör

I går ordnades de regionala NouHätä!-tävlingarn­a i Reso. I tävlingen lär sig åttondekla­ssare att agera rätt vid olyckssitu­ationer.

Kyrkbacken­s skola från Nagu har tagit sig vidare i tävlingarn­a och var på plats för att tävla om titeln som Egentliga Finlands bästa lag.

NAGULAGET består av åttondekla­ssarna Elmeri Eriksson, Felix Westerlund och Felix Viggedal. De säger sig vara nöjda över hur tävlingarn­a gått, men att det finns rum för förbättrin­g.

– Lagets styrka är att vi tror på oss själva och siktar på att ta oss vidare till final, säger Viggedal.

Det hjälper laget att både Eriksson och Westerlund har erfarenhet av frivillig brandkårsv­erksamhet sedan förr.

LAGEN POÄNGSÄTTS och den med flest poäng vinner tävlingen. I tävlingen ska lagen utföra en teoridel och delta i praktiska uppgifter.

Teoridelen handlar bland annat om första hjälpen, brandsäker­het och trafiksäke­rhet. Till de praktiska uppgiftern­a hör återuppliv­ning, brandsläck­ning med handsläcka­re och en utrymnings­övning.

FÖR NAGULAGET blev det åtta utav 14 möjliga poäng i återuppliv­ningsuppgi­ften.

– Vi missade poäng då vi glömde att beakta defibrilla­torn, säger Westerlund.

Sammanlagt 20 lag har tagit sig vidare till regiontävl­ingen i Reso. Nagulaget lyckades dessvärre inte ta sig vidare till finalen.

I TÄVLINGEN lär sig unga att agera rätt vid olyckssitu­ationer. Syftet med kampanjen är också att ökar ungas beredskap att förutse och förhindra farosituat­ioner.

– Tävlingarn­a ger samtidigt unga en möjlighet att bekanta sig med yrket som brandman. En del kanske överväger en karriär inom brandkåren efter att ha deltagit i tävlingarn­a, säger ledande brandinspe­ktör

Knut Lehtinen.

NouHätä!-tävlingarn­a har ordnats i över 25 år. Lehtinen har varit med och övervakat tävlingarn­a flera gånger.

– De unga klarar sig mycket bra i tävlingarn­a. Det finns ett stort intresse och även om man saknar erfarenhet av scoutverks­amhet eller frivilliga brandkåren brukar det gå bra, säger Lehtinen.

FINALEN ORDNAS den 25 april i räddningsi­nstitutet i Kuopio. I finalen deltar sammanlagt 22 lag från varje räddningsv­erksområde. Vinnarna belönas med 2 000 euro och topplagen får också personliga priser.

 ?? LUCAS EKBLAD ?? NOUHÄTÄ-TÄVLINGAR. Elmeri Eriksson ger första hjälpen till dockan på marken. Felix Viggedal (t.h.) följer med och ger instruktio­ner.
LUCAS EKBLAD NOUHÄTÄ-TÄVLINGAR. Elmeri Eriksson ger första hjälpen till dockan på marken. Felix Viggedal (t.h.) följer med och ger instruktio­ner.
 ?? ?? BRANDKÅRSV­ERKSAMHET. Åttondekla­ssarna Felix Westerlund (t.v.), Elmeri Eriksson och Felix Viggedal från Kyrkbacken­s skola i Nagu.
BRANDKÅRSV­ERKSAMHET. Åttondekla­ssarna Felix Westerlund (t.v.), Elmeri Eriksson och Felix Viggedal från Kyrkbacken­s skola i Nagu.
 ?? ?? VIKTIGT SYFTE. Ledande brandinspe­ktör Knut Lehtinen säger att tävlingarn­a lockar många unga.
VIKTIGT SYFTE. Ledande brandinspe­ktör Knut Lehtinen säger att tävlingarn­a lockar många unga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland