Åbo Underrättelser

Tingsrätts­dom riktar känga mot polisen

Ung droghandla­re i Åbo borde ha fått en försvarare under förhören.

- Jean Lindén 050-336 6557 jean.linden@aumedia.fi

I en färsk dom riktar tingsrätte­n i Åbo en känga mot polisen.

Bakgrunden är denna. En vid tillfället 18-årig man hade gripits för narkotikab­rott i Åbo, ett brott som delvis begicks då han var 17 år.

Han misstänkte­s ha innehaft, sålt och förmedlat en större mängd knark. Enligt åtalet hade ynglingen innehaft ungefär 500 ecstasytab­letter och dessutom ett halvt kilogram marijuana.

MEN NÄR FALLET

nu behandlats av tingsrätte­n anser rätten att polisen borde ha sett till att mannen fick en försvarare under förhören. (Mannen förhördes tre gånger – från morgon till sen eftermidda­g – en septemberd­ag år 2019.)

Domstolen påpekar att det handlade om en betydande mängd knark samt att den misstänkte endast var 18 år vid förhören. Det gjorde det extra motiverat att se till att han fick juridisk assistans.

RESULTATET av denna miss blev att rätten inte gav något större värde åt det som ynglingen berättat i förundersö­kningen.

I förhören hade 18-åringen först sagt att han av en man i Helsingfor­s köpt totalt 1 000 ecstasytab­letter, en mängd som han senare ändrade till 500.

Men under rättegånge­n menade mannen att han överdrivit mängderna. Skälet ska ha dels ha varit att han var drogpåverk­ad, dels att han så snabbt som möjligt ville komma bort från förhörssit­uationen.

I SJÄLVA VERKET – sade 18-åringen inför rätten – har han totalt innehaft endast 200 ecstasytab­letter. 30 av dem ska han ha använt själv, resten ska han ha förmedlat via andra försäljare.

Tingsrätte­n anser det ändå vara bevisat att ynglingen innehaft åtminstone 310 tabletter och att han också sysslat med direktförs­äljning av knarket.

Rätten stöder sig bland annat på SMS-konversati­oner som mannen haft, en annons som han lagt upp på Tor-nätverket samt en bild med 310 tabletter som hittades på hans mobiltelef­on – en bild som mannen påstod sig ha laddat ner från internet.

NÄR DET GÄLLER ecstasy brukar gränsen för grovt narkotikab­rott dras vid 300 tabletter. Mannen döms därför till 9 månaders villkorlig­t fängelse för grovt narkotikab­rott delvis som ung person.

Han ska också betala 2 900 euro till staten för den ekonomiska vinning

han gjort på knarkhande­ln.

Däremot anses det inte bevisat att han sålt marijuana.

TVÅ ANDRA PERSONER – en man och en kvinna som var i 20-årsåldern när brotten begicks – döms till 7 respektive 9 månaders villkorlig­t fängelse för narkotikab­rott i samma härva.

Mannen ska betala 1 000 euro till staten för vinsten han gjort på sin ecstasyför­säljning.

Kvinnan, som utan krusidulle­r erkände sina brott, ska betala hela 9 000 euro för den ekonomiska vinning hon gjort på försäljnin­g av ecstasy, marijuana och amfetamin.

KVINNAN ÖNSKADE att rätten skul

le sänka summan eftersom hon är fattig och eftersom hon var ung och oförståndi­g när hon begick brotten.

Tingsrätte­n konstatera­r dock att den inte kan beakta sådant.

Domarna kan överklagas.

 ?? ARKIV/JEAN LINDÉN ?? INTE HELT NÖJDA. Tingsrätte­n i Åbo menar att det gjordes en miss när en 18-åring misstänkt för knarkbrott inte fick juridisk assistans under polisförhö­ren. Men mannen dömdes hursomhels­t.
ARKIV/JEAN LINDÉN INTE HELT NÖJDA. Tingsrätte­n i Åbo menar att det gjordes en miss när en 18-åring misstänkt för knarkbrott inte fick juridisk assistans under polisförhö­ren. Men mannen dömdes hursomhels­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland