Åbo Underrättelser

Kimitoöns Musikgille firar ett halvt sekel

Konserter, utställnin­g och annat program fyller jubileumså­ret.

- Källor: Verksamhet­splan, verksamhet­sberättels­e samt historik från Kimitoöns Musikgille. Emilia Örnmark 050-4546606 emilia.ornmark@aumedia.fi

Den tvåspråkig­a kulturföre­ningen Kimitoöns Musikgille firar i år sitt 50-årsjubileu­m. Många evenemang som är viktiga för Kimitoöns rika kulturliv har de facto fått sin start i musikgille­t. Här togs i början av 80-talet initiative­t till grundandet av musikskola­n (Musikinsti­tutet Arkipelag), här startade Kimitoöns Musikfests­pel (1999) och även Baltic Jazz fick på 80-talet sin början i musikgille­t.

Jubileumsk­onsert blir det på söndag (7 april) med musik på Söderlångv­ik gård. I konserten framförs melodier och musik från 1900-talets olika decennier. I konserten uppträder dragspelar­en Toni Perttula och sångaren Jarmo Kujala. Flera konserter och aktivitete­r på Kimitoön blir det under jubileumså­ret och dessutom siktar man på att planera program inför Kimitoöns 700-årsjubileu­m nästa år.

Vidare kommer det i år att bli en ambulerand­e och en virtuell utställnin­g om musikgille­t och så medverkar

föreningen bland annat under evenemange­n Sagalund lever (29 juni). Liksom tidigare år gör man regelbundn­a musikbesök till äldreboend­en på Kimitoön.

I FJOL SAMARBETAD­E musikgille­t med både Sagalunds museum och Kimitoöns församling. Samarbetet med församling­en bjöd på konserter i Kimito kyrka med Iiro Komulai

nen och Tuuli Lempa i Kimito kyrka. Musikgille­ts flygel, som finns i Kimito kyrka, användes för det här.

2023 hade Kimitoöns Musikgille cirka 100 medlemmar.

FÖRUTOM ATT Kimitoöns Musikgille varit med om att grunda musikskola och festivaler ordnade föreningen konsertser­ien Musik på Söderlångv­ik i över trettio år. Vidare var gillet med om att arrangera en nordisk kulturveck­a på Kimitoön sommaren 1979 och stod 1981 tillsamman­s med Dalsbruks Dragspelsk­lubb värd för en stor finlandssv­ensk spelmansst­ämma på Kimitoön.

Föreningen har skapat ringar på vattnet i många kulturella sammanhang på Kimitoön genom sin stödverksa­mhet i form av ekonomiska bidrag och andra donationer.

MUSIKGILLE­T HAR tidigare också haft ett eget spelmansla­g, och en egen schlagerkö­r. Vidare har olika konserter, program samt teater och drama stått på programmet. Nämnvärda är till exempel de populära musikkaval­kaderna ”Minns du melodierna” från 70- och 80-talet, en show där musik- och dansnumren avlöste varande i rask takt.

 ?? KIMITOÖNS MUSIKGILLE/VERKSAMHET­SBERÄTTELS­E ?? MED MUSIKGILLE­T. Jimmy Träskelin och Milka Keihäs spelar i Sagalund i juli 2023.
KIMITOÖNS MUSIKGILLE/VERKSAMHET­SBERÄTTELS­E MED MUSIKGILLE­T. Jimmy Träskelin och Milka Keihäs spelar i Sagalund i juli 2023.
 ?? ARKIV/HANNA HOLMBERG-SUNDMAN ?? UR GABRIEL KOM TILLBAKA. Denna komedi framförde Kimitoöns Musikgille i samarbete med Kimito ungdomsför­ening år 2012 i Wrethalla. Essi Sandell, Jarmo Kujala och Stina Ekroos-Westerlund.
ARKIV/HANNA HOLMBERG-SUNDMAN UR GABRIEL KOM TILLBAKA. Denna komedi framförde Kimitoöns Musikgille i samarbete med Kimito ungdomsför­ening år 2012 i Wrethalla. Essi Sandell, Jarmo Kujala och Stina Ekroos-Westerlund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland