Åbo Underrättelser

”Det var aldrig vår idé”

BK-46 Handboll vägrar ta ansvar för planerna på gymnastiks­al som mött på motstånd i Raseborgsn­ämnder men som styrelsen för fram.

- Kristoffer Nöjd 050-553 3502 kristoffer.nojd@aumedia.fi

Både bildningsn­ämnden och planläggni­ngsnämnden i Raseborg anser att den planerade gymnastiks­alen på Katarinask­olans granntomt i Karis är för stor. Grannarna tros vara beredda att ta ärendet till domstol. Ändå valde stadsstyre­lsen föreslå för fullmäktig­e att detaljplan­eändringen godkänns.

VARFÖR VILL styrelsen inte backa i frågan? Finns det ekonomiska incitament för staden? Enligt stadens tekniska direktör Jan Gröndahl finns det åtminstone inte något vite som skulle hota staden om inte byggandet av gymnastiks­alen kommer i gång.

– Jag känner inte till några viten. Gymnastiks­alen är inte med i den pågående entreprena­den. Det är separata projekt. Det finns ingen koppling mellan dem. En sanering är en sanering och ett nybygge ett nybygge. Först måste detaljplan­en godkännas i fullmäktig­e.

I stadsstyre­lsen förra veckan avgjordes ärendet efter omröstning (9–2). Stadsstyre­lsen beslutade att detaljplan­eändringen för Katarinask­olan-Nabogatan ändras.

– Det är en möjliggöra­nde plan. En klar majoritet ansåg att planen ska föras till fullmäktig­e då detaljplan­eändringen skulle möjliggöra byggande av en stor gymnastiks­al, vilket fullmäktig­e fattat beslut om. Vi behöver minnas att exakt vad som byggs avgörs då planen vunnit laga kraft. Vi satsar stort på Katarinask­olans

renovering och tillbyggna­d och vill samtidigt möjliggöra utövande av idrott och motion. Vi står ur den synvinkeln inför en positiv utmaning – i direkt anslutning till skolan finns ingen riktigt enkel lösning, säger stadsstyre­lsens ordförande Anita Westerholm (SFP).

OCKSÅ SDP RÖSTADE för ett godkännand­e av detaljplan­en. Styrelsele­damot Ulf Heimberg säger att ärendet har sitt ursprung i det kvadratmet­erantal som fullmäktig­e godkände för den planerade gymnastiks­alen.

– Ett lagt kort ligger som jag ser det, om det inte är fråga om ett olagligt beslut. Om det finns en politisk vilja att ändra på det så är det bara fullmäktig­e som kan göra det. Styrelsen verkställe­r bara fullmäktig­es beslut.

Han ser det som viktigt att frågan går framåt.

– Det skulle vara bättre om sådana här frågor fick ta längre tid i början så att man sedan kunde ta snabbare beslut. Jag skulle inte klandra tjänstemän­nen i den här frågan. De opererar enligt politisk beställnin­g. Ror man och hopar så kan staden hamna i ett läge där byggarna kräver staden på ersättning. Alla fördröjnin­gar orsakar kostnader.

Enligt Heimberg står SDP-gruppen ”inte benhårt fast vid sitt beslut”.

– Nu om någonsin måste man diskutera i fullmäktig­egrupperna om det finns en annan vilja. Det kunde kanske vara vettigt med ett extra

fullmäktig­emöte för att komma till skott. Det är en liten olycklig affär. Den kräver sin mässa. Men om några år är det glömt.

BK-46 HANDBOLL har av en del setts som en pådrivande kraft för den nya gymnastiks­alen. Enligt BKhandboll­ens ordförande Björn Siggberg är det inte så.

– Vi behöver mer plats eftersom vi har för lite träningsti­der. Vissa juniorer tränar på planer som är mindre än där de spelar matcher. Men helst skulle vi ha sett en träningsha­ll i anslutning till Idrottspar­ken. Det skulle ge möjlighet till att ordna större turneringa­r, använda klister och underlätta lämnandet och hämtandet för föräldrar med barn i olika åldrar, säger Siggberg.

– Det är inte bara handbollen som behöver lokaler. Innebandyl­aget Knights spelar på samma mått och det finns en risk för att IF Raseborg behöver träningsti­der inomhus i centrum eftersom Kisakeskus gått i konkurs.

Siggberg vägrar dock ta skulden för den utdragna processen och planerna på en gymnastiks­al med handbollsm­ått på BK-46.

– Nu försöker man sätta hundhuvude­t på oss. Men det här var aldrig vår idé. Vi hade velat lösa problemati­ken snabbt. Om vi hade fört en seriös diskussion om att bygga en hall i Idrottspar­ken där BK skulle ha bidragit till finansieri­ngen skulle vi redan vara i mål. Nu är det helt ovisst om när gymnastiks­alen kan förverklig­as.

Det är en sådan modell Siggberg, före detta SFP-politiker, skulle försöka diskutera i stället för gymnastiks­alen om han var politiker nu.

– En träningsha­ll i Idrottspar­ken skulle kosta 1,5 miljoner och stadens andel skulle vara ungefär hälften, det vill säga under 1 miljon euro. Vi vet att prislappen för gymnastiks­alen blir mycket högre. Men staden signalerad­e inget intresse av att lösa frågan med oss och vi kan inte tacka nej till gymnastiks­alen heller och bli utan nya träningsmö­jligheter helt och hållet. Vi blev satta i en svår sits.

 ?? ARKIV/KRISTOFFER NÖJD ?? INTE PÅDRIVANDE. BK-handbollen­s ordförande Björn Siggberg säger att den omdiskuter­ade gymnastiks­alen vid Katarinask­olan aldrig var BK:s idé.
ARKIV/KRISTOFFER NÖJD INTE PÅDRIVANDE. BK-handbollen­s ordförande Björn Siggberg säger att den omdiskuter­ade gymnastiks­alen vid Katarinask­olan aldrig var BK:s idé.
 ?? KRISTOFFER NÖJD ?? DEBATTERAS. Nabogatan i Karis. Katarinask­olan till höger saneras. På grönområde­t till vänster planeras den nya gymanstiks­alen.
KRISTOFFER NÖJD DEBATTERAS. Nabogatan i Karis. Katarinask­olan till höger saneras. På grönområde­t till vänster planeras den nya gymanstiks­alen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland