Åbo Underrättelser

Blodgivarn­as blod testas för hepatit E

» Blodtjänst har börjat testa blodgivarn­a för hepatit E-virus, eftersom smittorna har ökat i Finland sedan början av året.

-

I Finland har det inte rapportera­ts ett enda fall av hepatit E-smitta i samband med blodtransf­usioner, men det donerade blodet testas för säkerhets skull, meddelar Blodtjänst.

I mitten av februari rapportera­de Institutet för hälsa och välfärd (THL) att det konstatera­ts fler fall av hepatit E-virus än vanligt i Finland under årets början. Enligt THL kan det ökade antalet smittor sannolikt komma från vissa slags medwurstar.

PÅ GRUND

av smittoläge­t har man skaffat ett känsligt genkopieri­ngstest till Blodtjänst­s laboratori­um, för att kunna testa hepatit E på blodgivarn­a. Under mars månad tog Blodtjänst emot blod från cirka 14 000 blodgivare.

Enligt nuvarande uppgifter är frekvensen för hepatit Evirus bland de testade blodgivarn­a 1:1500, alltså 0,07 procent.

Blodgivarn­as blod testas rutinmässi­gt för hepatit A, B och C samt för HI-virus, parvovirus och syfilisbak­terier. Hepatit E har inte tidigare hört till testprogra­mmet på grund av att dess sällsynthe­t och ringa smittorisk.

FRÅN OCH

med april undersöks allt donerat blod för hepatit E, åtminstone så länge tills epidemiläg­et kan konstatera­s vara tillbaka på normal

nivå. Blod från blodgivare som har hepatit E-smitta förädlas inte till blodproduk­ter (plasma, trombocyte­r och erytrocyte­r) och skickas inte vidare.

Enligt Blodtjänst är det ovanligt att hepatit E smittas via blodproduk­ter, eftersom viruset sprids huvudsakli­gen

via mat och smittar inte särskilt lätt.

En hepatit E-smitta kan vara symtomfri och gå över obemärkt hos patienten. Virusinfek­tionen går oftast över av sig själv.

 ?? ARKIV/LUKAS SÖDERQVIST ?? NYTT TEST. Nu testas blodgivarn­as blod också för hepatit E. Smittorna har ökat i landet under början av det här året, så nu testas blodgivarn­a för säkerhets skull.
ARKIV/LUKAS SÖDERQVIST NYTT TEST. Nu testas blodgivarn­as blod också för hepatit E. Smittorna har ökat i landet under början av det här året, så nu testas blodgivarn­a för säkerhets skull.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland