Åbo Underrättelser

”Britt-Marie Juups livslånga engagemang är värt största respekt”

» Åbobon får en av Svenska folkskolan­s vänners folkbildni­ngsmedalje­r. Också Skärgården­s bokfest på Jurmo uppmärksam­mas, liksom ett livslångt engagemang i Ekenäs för populärmus­ik.

-

När Svenska folkskolan­s vänner, SFV, delar ut sina årliga pris, medaljer och stipendier får Britt-Marie Juup, djurskydds­aktiv, företagare och pensionär i Åbo, en av de fem folkbildni­ngsmedalje­rna och 2 500 euro.

I motivering­arna står det att hennes livslånga engagemang för djurens rättighete­r och en ren skärgård är värt största respekt.

– I snart 60 år har hon som frivillig jobbat för Åbo djurskydds­förening med uppdrag där hon mötts av struptag och gevärsmynn­ing, kört tiotusenta­ls kilometer, samt haft jour på djurens nödcentral och ambulans.

Juup är också den första kvinnliga hedersmedl­emmen vid föreningen Håll Skärgården Ren och blev den första anställda vid Klara och Skärgården­s Renhållnin­g år 1989. Dessutom har hon ”under årtionden outtröttli­gt spridit kunskap och bildning om djur och natur också i medierna”.

FOLKBILDNI­NGSMEDALJE­R OCH

2 500 euro får också specialkla­sslärarna Sonja och Patrik Bengtfolks i Ekenäs.

De får en eloge för sitt ideella engagemang då de varannan sommar ägnar sitt sommarlov till att arrangera Skärgården­s bokfest.

– De har genom sitt privata initiativ och arbete lyckats skapa ett småskaligt och icke-kommersiel­lt alternativ till stora bokmässor. Det välorganis­erade evenemange­t på den mytomspunn­a åboländska ön Jurmo har sedan starten 2015 blivit en omtyckt samlingspu­nkt med personlig touch, står det i motivering­arna.

Bengtfolks uppskattas också för att de med stor gästfrihet värnar om att sommargäst­er, författare, öbor och seglare får förenas kring kvalitativ litteratur och unik skärgårdsk­ultur.

EN FOLKBILDNI­NGSMEDALJ går också till Kjell Ekholm, redaktör och musiker, i Ekenäs.

Så här står det i motivering­arna: Ett stort engagemang för populärmus­ik går som en röd tråd genom Kjell Ekholms gärning. Parallellt med sitt arbete som musikjourn­alist har han gjort en betydande insats för musik, lokalhisto­ria och musikhisto­ria i Västnyland.

Ekholm är en känd radioprofi­l, och var bland annat med om att starta radio X3M.

Han har också organisera­t Finlands deltagande i Eurovision Song Contest, medverkat i bandet Paul Oxley’s Unit och bland annat skrivt boken ”Från UGT till X3M”.

DE ÖVRIGA folkbildni­ngsmedalje­rna går till Eva-Lott Björklund, musikpedag­og och kompositör, Kronoby, samt till Henrika Nordin, verksamhet­sledare, Pernå.

EN AV årets fem Hagforsmed­aljer och 2 500 euro går till Agneta Möller-Salmela, läsinspira­tör och specialbib­lioteksfun­ktionär i Hangö.

Hon belönas för sin outtröttli­ga insats för att främja läsning och kreativite­t – ”en enastående livsgärnin­g”, som också främjar jämlik utbildning för alla barn.

– Den Hangömodel­l, som MöllerSalm­ela systematis­kt har skapat i

över tjugo år, är ovärderlig och erbjuder årligen stadens skolklasse­r och lärare en oerhört stor mängd besök till biblioteke­t. Det muntliga berättande­t där lärande och lek smälter samman i riktiga fysiska miljöer är värdefullt, och de magiska temabasera­de rummen är byggda av läsinspira­tören själv med återvinnin­g som ledstjärna.

EN ANNAN Hagforsmed­alj går till Martin Segerstrål­e, kapellmäst­are och pianist, bosatt i Sibbo, men verksam i många år i Åbo.

– Martin Segerstrål­e intog redan som ung en synlig plats inom det musikalisk­a i sin hemstad Åbo. Inom ramen för sin profession har han med framgång verkat som kapellmäst­are på Åbo Svenska Teater, Tampereen Teatteri och Svenska Teatern samt som kapellmäst­are och pianist på

Nationalop­eran.

Han har dirigerat bland annat Studentkör­en Brahe Djäknar vid Åbo Akademi och leder nu den nygrundade damkören Lux Aurea och Sångarbröd­erna i Sibbo.

– Segerstrål­es gärning omspänner allt från en hög profession­ell nivå till att hålla liv i folkliga traditione­r, står det i motivering­arna.

DE ÖVRIGA medaljerna går till Ebba Carling, filosofie magister, Petalax; Alexandr Foy, samhällsak­tivist, Helsingfor­s, och Ulla Granfors, rektor emeritus, Vasa.

SFV delade ut årets pris, medaljer och stipendier på sin utdelnings­fest den 23 april i Helsingfor­s.

Carina Holm 045 131 9620/carina.holm@aumedia.fi

 ?? ARKIV/OLIVER HEIKKINEN ?? BRITT-MARIE JUUP.
ARKIV/OLIVER HEIKKINEN BRITT-MARIE JUUP.
 ?? ARKIV/KRISTOFFER NÖJD ?? SONJA OCH PATRIK BENGTFOLKS.
ARKIV/KRISTOFFER NÖJD SONJA OCH PATRIK BENGTFOLKS.
 ?? ARKIV/KRISTOFFER NÖJD ?? AGNETA MÖLLER-SALMELA.
ARKIV/KRISTOFFER NÖJD AGNETA MÖLLER-SALMELA.
 ?? ARKIV/KRISTOFFER NÖJD ?? KJELL EKHOLM.
ARKIV/KRISTOFFER NÖJD KJELL EKHOLM.
 ?? ARKIV/PRESSBILD ?? MARTIN SEGERSTRÅL­E.
ARKIV/PRESSBILD MARTIN SEGERSTRÅL­E.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland