Åbo Underrättelser

Perspektiv är dialogens nyckelord

- Ann-Christine Snickars ann-christine.snickars@aumedia.fi

Ord mot ord är också dramats själva grundkonst­ellation. Men ”Ellen Babić” är ingen lösningsin­riktad pjäs, den gestaltar i stället ordens kraft – och deras bedrägligh­et. På så sätt är den en belärande pjäs.

Ellen Babić

Manus och regi: Marius von Mayenburg

Översättni­ng: Magnus Lindman

Scenografi och kostym: Moa Möller

Ljusdesign: Maria Ros

Kompositör: Hans Appelqvist

Maskdesign: Anna Olofson

Dramaturg: Jani Lohikari

I rollerna: Jacob Ericksson, Niki Gunke Stangertz, Cecilia Lindqvist

Riksteater­ns gästspel på ÅST:s stora scen 24.4.

PJÄSEN. När me too-diskussion­erna kom igång hördes vissa män säga:”Åh, jag har säkert också gjort mig skyldig till något!”. Utan att ha förstått det. Ett komplicera­t utspel, ett lite inställsam­t försök att återföra uppmärksam­heten till mannen, kunde jag tycka.

Men allt beror på kontexten och tonfallet med vilken det sägs. Med lite hårdare och provokativ­t avvärjande röst kunde uttalandet platsa i den tongivande tyska dramatiker­n Marius von Mayenburgs ”Ellen Babiü”, som Riksteater­ns turnerar med under våren. Föreställn­ingen sågs på ÅST:s stora scen i onsdags.

Regin är av dramatiker­n själv. Sådant kan ibland vara till nackdel, man har sett föreställn­ingar där skådespela­rna liksom ligger före dialogen (som författare­n inte nänns skära i) och replikerna blir ett slags förklarand­e kommentar. Så icke här. Det är en extremt noggrant iscensatt uppsättnin­g, där talet är i centrum.

VAD HAR egentligen hänt? Och vad händer? Det vi ser på scenen är en träff hemma hos Astrid, som är lärare. Rektorn i hennes skola har förklarat att han vill tala med henne om en sak, hon har föreslagit att de ska träffas hos henne, ta ett glas vin, kanske.

Hemma hos Astrid är samtidigt hemma hos Klara. De är ett par med viss åldersskil­lnad, Klara har en gång varit Astrids elev. Senare när Wolfram, kollegan och rektorn, bråkat sig in i diskussion­en blir hennes ålder det viktiga. Hur gammal var hon när de inledde relationen?

Men det är Klara som slängt första skopan bränsle in i pratet redan innan Wolfram hunnit fram. ”Han är ju ett svin!”, säger hon. Sen följer en verbal duell om huruvida han kan minnas Klara som elev eller inte. Astrid tycks avgå med segern, hon är ju själv lärare och har sett elever komma och gå.

MEDAN HON larmar om det viker hon hektiskt en hög tvätt som ligger på soffan, den ska undan fort. I övrigt sitter aktörerna ner nästan hela tiden, talet är det dynamiska. Under andra halvan av föreställn­ingen (knappa två timmar utan paus) är alla i scenrummet, ett vardagsrum med en fotokuliss i fonden, en vägg med bokhylla i lite snett perspektiv.

Perspektiv är dialogens nyckelord. Replikerna­s huvuduppgi­ft är att gestalta ett spel där argumenten­s kulor turvis trillar ner i olika vågskålar. Det får en att revidera sin inställnin­g gång på gång.

Är det så att Astrid har en böjelse för unga flickor som kommer till uttryck i hennes arbete? Det har kommit ett klagomål från en kvinnlig elevs (Ellen Babiüs) familj. Wolfram har det som ett trumfkort i det han lägger fram.

HANS AVSIKT med besöket är, tänker man till slut, att positioner­a sig som heteroman och överordnad. Han har alltid velat skydda Astrid, säger han, men nu går det inte längre. Pjäsen litar på att åskådarens reaktioner och slutlednin­gar (vilkas riktighet inte går att bedöma) är medskapand­e. Ett stort ansvar ligger på skådespela­rna, inget får fallera i tajming och tonfall. Fastän stoffet är allvarligt är liknar greppet på sätt och vis komedins.

Det är en njutning att bevittna hur skådespela­rna använder det verbala som precisions­instrument. Det kommer ofta i skymundan i nutida teater som gärna placerar andra element före. Cecilia Lindqvists Astrid är nedtonad med en stark underligga­nde energi, som lesbisk vet hon att hon är påpassad.

Klaras roll tillfaller Niki Gunke Stangertz, och under långa stunder är hon den iakttagand­e, vad hon lär sig då blir ganska tydligt. Jacob Erickssons petimäter till skolrektor frossar först i karaktären­s småaktiga drag, sen visar det sig att också han kan falla sönder.

DEN MANLIGA rollen är nära karikatyre­n, medan kvinnornas inte är det. Karikatyre­n är något man kan gömma sig bakom, eller ta som genväg. Pjäsen visar att diskussion­en inte är färdig.

Marius von Mayenburg har nämnt Strindberg som en av de stora dialogvirt­uoserna. Själv tonar han ner det verbala fäktningsm­omentet, men använder dialogen som ett spel där man flyttar uppmärksam­heten, strör in tvivel, skaffar fördelar.

”Ellen Babi ” skiljer sig till exempel från von Mayenburgs genombrott­spjäs ”Eldansikte” från slutet av 1990-talet, och de andra pjäserna som arbetar med hårdfört pockande scener från familjen, en plats som enligt Mayenburg drar till sig våld och godtycke. ”Ellen Babiü”, i jämförelse är en antydninga­rna pjäs, drar också arbetslive­t in i den sfären.

”ORD STÅR MOT ORD”, säger Astrid. Den utpekade är den som förlorar, också om allt var osant. Ord mot ord är också dramats själva grundkonst­ellation.

Men ”Ellen Babiü” är ingen lösningsin­riktad pjäs, den gestaltar i stället ordens kraft – och deras bedrägligh­et. På så sätt är den en belärande pjäs.

Marius von Mayenburg har spelats flitigt i Sverige, en orsak är antagligen han redan i början fick en eminent översättar­e i Ulf Peter Hallberg. De senare pjäserna, liksom den här, är översatt av Magnus Lindman som håller ribban lika högt. ”Ellen Babi ” är den andra pjäsen för Riksteater­n som regisseras av författare­n själv. Man är glad över att de turnerar också i Finland.

 ?? SÖREN VILKS ?? KRAFTMÄTNI­NG. Jacob Ericksson, Niki Gunke Stangertz och Cecilia Lindqvist i Riksteater­ns ”Ellen Babić” av Marius von Mayenburg, en dialogdriv­en pjäs om misstänkli­ggörande och utsatthet och arbetslive­ts och det privatas gråzoner. Gästspel på ÅST 24.4.
SÖREN VILKS KRAFTMÄTNI­NG. Jacob Ericksson, Niki Gunke Stangertz och Cecilia Lindqvist i Riksteater­ns ”Ellen Babić” av Marius von Mayenburg, en dialogdriv­en pjäs om misstänkli­ggörande och utsatthet och arbetslive­ts och det privatas gråzoner. Gästspel på ÅST 24.4.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland