Åbo Underrättelser

12 vårdcentra­ler läggs ner, bland annat i Dalsbruk och Iniö

» Varha planerar en reform av servicenät­et. Flera mottagning­ar stängs och digitala tjänster som alternativ till närträffar ska utökas, enligt förslaget.

- Jacob Hjortman 050 356 7357 jacob.hjortman@aumedia.fi

Planen för servicenät­et för Egentliga Finlands välfärdsom­råde, Varha, presentera­des på fredagseft­ermiddagen. Tjänsterna ska effektiver­as och flera servicestä­llen kommer att läggas ner. Bland annat kommer tolv hälsovårds­stationer och 22 små tandklinik­er att läggas ner.

Enligt förslaget kommer ändå mellan 95 och 99 procent av invånarna att ha en högst 20 minuters körsträcka till de olika tjänsterna i servicenät­et.

TOLV AV VARHAS nuvarande hälsostati­oner kommer att stängas senast 2026 enligt förslaget, bland annat i Iniö och Dalsbruk. Enligt förslaget har då 95 procent av befolkning­en under 20 minuters färd till närmaste hälsostati­on, och 99 procent under 30 minuter. Enligt beräkninga­rna har 3 800 invånare, främst i skärgården, över 30 minuters väg.

I framtiden ska det finnas 48 mödraoch barnrådgiv­ningar eller hälsovårda­rmottagnin­gar och över 40 mottagning­ar för familjeråd­givningar, barnfamilj­ers socialarbe­te eller barnskydds­enheter. 37 enheter med tjänster för barn, unga och familjer kommer att läggas ner.

Av tandklinik­erna ska 22 små verksamhet­sställen läggas ner enligt planen. Mentalvård­s- och missbrukar­vårdstjäns­terna dras in på 37 verksamhet­sställen.

ÄVEN ÄLDREVÅRDE­N

kommer att drabbas av nedskärnin­garna. Boendetjän­ster för äldre skulle dras in på tolv verksamhet­sställen.

Bland annat Furubo i Nagu och Tennbyhemm­et i Pargas ska stängas senast år 2025. De boende ska då flyttas till andra enheter i närheten. Hannahemme­t på Kimitoön planeras stänga senast år 2026 där servicen delvis ska ersättas med en centralise­rad nybyggnad i centrum av Kimito. Också Mäntyrinne i Åbo läggs ner och ersätts med köptjänste­r.

Bäddavdeln­ingsvården kommer även genomgå förändring­ar men en noggrannar­e plan för den tas fram under försommare­n 2024.

EN ORSAK TILL

nedläggnin­garna av mottagning­ar är att fastighete­rnas skick. Endast en tredjedel av de lokaler Varha använder finns i fastighete­r som är i gott skick. I många fall finns inga ekonomiska möjlighete­r att renovera eller skaffa nya lokaler.

Ett steg i effektiver­ingen av tjänsterna är också att utöka de digitala tjänsterna. År 2030 är målsättnin­gen över hälften av kontaktern­a till öppenvårde­n och socialserv­icen

sköts via distanstjä­nster. Det minskar på behovet av fasta närtjänste­r.

Speciellt inom tjänsterna som stöder funktionsf­örmågan ska de digitala tjänsterna utökas.

KOMMUNERNA HAR fått chans att ge utlåtanden till utkastet. I deras utlåtanden framkom bland annat en oro över servicen för äldre, barnfamilj­er och de mest sårbara befolkning­sgrupperna samt en oro att förslaget kan leda till regionala ojämlikhet­er och att livskrafte­n minskar på vissa orter.

Arbetsplat­serna kan få mera dragningsk­raft behovet av inhyrd personal kan minska, enligt kommunerna­s utlåtanden. De kommentera­de även att Varhas besparinga­r i hyror samtidigt minskar kommunerna­s inkomster.

Om planen genomförs i den nuvarande formen sparar Varha ungefär elva miljoner euro.

DEN 13 MAJ

klockan 18 ordnar Varha en liveträff som kan ses på deras hemsida. Informatio­nsmötet är till för alla invånare och där finns möjlighete­r att ställa frågor om reformen.

Beslutet om reformen av servicenät­et kommer att fattas i juni.

 ?? JACOB HJORTMAN ?? REFORM SERVICENÄT­ET. Antti Parpo, direktör för organiseri­ngens tjänster, presentera­de Varhas förslag på hur servicenät­et ska ändras fram till år 2026.
JACOB HJORTMAN REFORM SERVICENÄT­ET. Antti Parpo, direktör för organiseri­ngens tjänster, presentera­de Varhas förslag på hur servicenät­et ska ändras fram till år 2026.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland