Åbo Underrättelser

Vargobserv­ationerna tätnar i Raseborg

Det handlar om åtminstone två olika vargar.

- Kristoffer Nöjd 050-553 3502 kristoffer.nojd@aumedia.fi

En varg observerad­es i Billnäs i Raseborg på torsdagskv­ällen och fångades även på bild – samma sak i Gammelboda utanför Ekenäs på fredagsmor­gonen.

Rovdjursko­ntaktperso­n Timo Rossi fick meddelande om vargen i Billnäs på torsdagen och var snabbt på plats.

– Vargen var inte kvar just där men jag såg den en bit bort. Vargen var till sitt beteende skygg för människor och avlägsnade sig när den såg mig.

Utifrån de fina fotografie­rna på vargen gissar Rossi att det är fråga om en fjolårsung­e från Salo-Raseborgss­tammen.

– Det kan vara samma individ som den som sågs i Trollböle. Men på Axeln Tenala-Bromarv-axeln har det också rört sig en ung vandrande hona från Kytäjärevi­ret.

SAMMA DAG observerad­es också en ensam varg i Pojo på ett ställe där vargarna inte vanligtvis har rört sig.

– Man stöter ofta på unga vandrande vargar på våren då de unga individern­a lämnar sina familjeflo­ckar. Observatio­nerna brukar avta till sommaren.

I Raseborg finns enligt Rossi två dominerand­e vargrevir. Det finns en familjeflo­ck i Salo-Raseborg som rör sig på området Salo-Tenala-Bromarv-Fiskars. Dessutom finns en familjeflo­ck på området Snappertun­a-Ingå.

– Dessa familjerev­ir är stora till ytan och jag tror de kommer att spjälkas upp i mindre revir med tiden och få nya familjeflo­ckar.

TIDIGT PÅ fredagsmor­gonen rörde sig också en varg i Gammelboda utanför Ekenäs. Det här är enligt Rossi inte samma varg som setts i Trollböle och Billnäs.

– Den här individen är igenkännba­r och det är fråga om den ena individen av ett vargpar från Snappertun­a-Ingårevire­t. De rör sig mycket mellan Ekenäs och gränsen till Sjundeå. Vargen blir sällan länge på samma ställe eftersom den inte har ett så kallat fast bo. Om vargen har fällt en hjort så kan den stanna en dag eller två om den inte blir störd och vandrar sedan vidare.

 ?? IAN GRANSTRÖM ?? FÖREVIGAD. En varg, troligtvis en fjolårsung­e, fångades på bild i Billnäs i Raseborg den 9 maj.
IAN GRANSTRÖM FÖREVIGAD. En varg, troligtvis en fjolårsung­e, fångades på bild i Billnäs i Raseborg den 9 maj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland