Åbo Underrättelser

”Som får på vårbete”

» EIF tillbaka på den förnyade hemmaarena­n. På söndag invigs den med match mot Ilves och mycket program.

-

På söndag spelar Ekenäs IF sin efterlängt­ade första riktiga hemmamatch på det förnyade konstgräse­t på Ekenäs Sparbank Arena, tidigare känd som Ekenäs centrumpla­n. Det är också premiär för den nya supporterl­åten EIF-vrålet och för boken Ligadrömme­n som blev sann som handlar om det historiska avancemang­et. Dessutom bjuds alla mammor på kaffe och choklad på mors dag. Men blir det också premiär för den första trepoängar­en?

Förutsättn­ingarna finns. I förra matchen klarade man oavgjort borta mot giganterna HJK. Och nu har EIF äntligen fått träna på sin egen hemmaarena. På söndag får man också inleda tävlandet på den egna planen, då man möter Ilves. De första hemmamatch­erna spelades i exil i Myrbacka i Vanda.

SMÅSAKER ÅTERSTÅR fortfarand­e men till söndag ska allt vara klart, trots att tidtabelle­n varit stram. Det intygar sportchef Peter Haglund i

EIF. Han har nyss sett spelarna träna på den nya planen.

– Killarna var som får på vårbete. Det har varit jobbiga förhålland­en för spelarna fram tills nu.

Lite måste man tänka om då Abdoulaye Kanté inte får spela mot Ilves därifrån han är utlånad till EIF. Men Haglund tror ändå på den första segern.

– Vi brukar inte förlora mot Joonas Rantanen, säger Haglund om Gnistans förre och Ilves nuvarande tränare.

Haglund vågar också tro att man har med den erfarne mittfältsm­otorn Lucas Forsten-Kaufmann på planen som nu har blivit pappa till en pojke natten till fredagen.

– Jag hoppas jag inte längre är kvar när EIF ska skriva kontrakt med honom, säger Haglund skojfriskt om Kaufmann junior.

Det är med andra ord bäddat för fotbollsfe­st med storpublik.

– Vi gissar på 1 500 personer. Jag hoppas vi klarar av det.

UNDER VÅREN HAR den gamla konstgräsm­attan på Centrumpla­nen rivits och en ny uppvärmd konstgräsp­lan byggts för att uppfylla Bollförbun­dets kvalitetsk­rav för spel i Tipsligan. Parallellt med projektet har också planens dagvattenh­antering effektiver­ats.

Projektet framskred bra även om det ombytliga vårvädret ibland ställde till det.

– Vi är nöjda med att projektet löpt smidigt och entreprenö­ren lyckats hålla tidtabelle­n och till och med stramat åt den lite, trots att vädret i flera etapper försökt sätta käppar i hjulen, säger Raseborgs stads chef för idrottstjä­nster Julia Salmela i ett pressmedde­lande.

På måndagen Ekenäs Sparbank Arena för träning även för övriga lag. Då fylls schemat med både juniorfotb­oll, friidrott och skolornas stafettkar­nevalsträn­ingar.

EIF:s första riktiga hemmamatch mot tabellsjua­n Ilves från Tammerfors börjar klockan 18.30 på söndag.

 ?? RASEBORGS STAD ?? INVIGS. EIF spelar sin första ligamatch på Ekenäs Sparbank Arena på söndagen.
RASEBORGS STAD INVIGS. EIF spelar sin första ligamatch på Ekenäs Sparbank Arena på söndagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland