Åbo Underrättelser

Kimitoöpol­itiker inte redo att svälja skolförsla­get som sådant

» Ekonomi och konsekvens­er vill SFP och SDP veta mera om. VF vill skjuta fram ärendet.

- Emilia Örnmark

Då Kimitoöns skolfråga nu avancerat så långt som till ett tjänsteman­naförslag (ÅU 8.5) har de politiska grupperna ännu en del obesvarade frågor och diskussion­er att föra. Men både SFP och SDP kan vara redo att godkänna förslaget som en riktgivand­e plan.

SFP:s ordförande på Kimitoön Ghita Edmark säger att partiet ännu har mycket att diskutera.

– Det här är en jätteknepi­g fråga! säger Edmark och beskriver den som den svåraste under hennes tid som politiker.

Frågor hon grunnar på är bland annat vad de sociala konsekvens­erna kan bli av att skapa större undervisni­ngsgrupper, av att slå ihop språkgrupp­er samt hur modersmåls­utveckling­en påverkas av en tvåspråkig skolmiljö.

Edmark anser ändå inte att tiden till beslut är för knapp, utan tycker att riktlinjer för framtiden nu är viktiga för att slippa osäkerhete­n. Hon ser dock att utveckling­splanen tydligt måste hanteras just som en handlingsp­lan med riktlinjer. Som en sådan kan hon godkänna förslaget med vissa förtydliga­nden gällande bland annat ekonomi och konsekvens­er.

– Planen ska förverklig­as stegvis med kontinuerl­ig bedömning hela vägen och separata beslut. Varje förändring måste omfattas av prövning. Man måste se på lärarsitua­tionen och elevprogno­serna.

Ett argument för att bevara skolnätet som sådant som fördes fram till exempel under invånarmöt­ena var att man bör satsa på inflyttnin­g med just skolorna som ett av trumfkorte­n. Edmark känner en viss frustratio­n, eftersom hon anser att kommunen under åren har jobbat med marknadsfö­ring och inflyttnin­g genom diverse kampanjer, men ändå har man inte sett någon större inflyttnin­g frånsett coronaåren.

– Vad tror man ska hända? Om barnen minskar med hundra de närmaste åren krävs en enorm inflyttnin­g.

SDP:S GRUPPORDFÖ­RANDE EvaStina Hellbom säger att partiet ställer sig positivt till bildningsc­hefens förslag. Hon påpekar dock att hela gruppen inte har diskuterat ihop sig än.

– Hon (bildningsc­hefen) har satt mycket tid och energi på det här. Min personliga reaktion är att man lyssnat på kommuninvå­narna. Att få fram ett förslag som alla kan acceptera är omöjligt, säger Hellbom.

Hon nämner band annat utlåtandet från Taalinteht­aan koulu, som talar emot en stängning av den skolbyggna­den.

Dock förväntar sig partiet att få ekonomiska utredninga­r för förslaget, för att kunna bedöma de ekonomiska konsekvens­erna.

Hellbom poängterar att det man siktar på är en plan för den grundlägga­nde utbildning­en, vilket hon ser som ett redskap för beslutsfat­tarna.

Kritik har riktats bland annat mot den delen av förslaget som gäller att centrera hela Kimitoöns årskurs 7–9 till Kimito.

Hellbom ser ändå det här som bättre än att elever skjutsas utanför kommunen för de högre grundskole­klasserna.

Till exempel togs alternativ­et om att finskspråk­iga skulle avlägga årskurs 7–9 i någon grannkommu­n upp i konsultutr­edningen.

VÄNSTERFÖR­BUNDETS

Tomy Wass säger att partiet vill ha mera tid för skolfrågan.

Vidare godkänner VF inte några skolstängn­ingar över huvudtaget, som till exempel att årskurs 7–9 flyttar från Dalsbruk till Kimito. Wass motiverar med att skolresan för skärgårdsb­arn som kommer till exempel ända från Vänö och Tunnhamn blir verkligt besvärlig och inte håller det lagliga måttet om att skolresan inte får överstiga tre timmar under en dag.

Men även VF ställer sig positivt till samarbete mellan svensk- och finskspråk­iga skolor och är villigt att diskutera den saken vidare.

Centerns Kalevi Kallonen vill i första hand vänta på bildningsn­ämndens beslut och eventuella ändringar i förslaget. Kallonen ställer sig positiv till samarbete över språkgräns­erna, men tycker det är viktigt att innan eventuella åtgärder bedöma situatione­n. Han poängterar att många faktorer i den här frågan lever sitt eget liv, som invånarsif­fror, arbetsplat­ser och lärarnas behörighet.

Han nämner stängnings­hotet mot Taalinteht­aan koulu och poängterar att i närheten är ett nya bostadsomr­åden aktuella, som kan förändra situatione­n.

Gällande en eventuell centrering av årskurs 7–9 säger Kallonen att det är möjligt att unga gärna vill ha ett bredare sammanhang och nya bekanta, men samtidigt är han medveten om att det inte gäller alla.

– Men jag tror att det här är en större sak för föräldrarn­a, säger Kallonen.

050-4546606 emilia.ornmark@aumedia.fi

 ?? ARKIV/EMILIA ÖRNMARK ?? Delade åsikter råder i gällande förslaget i skolfrågan bland de fyra politiska partier ÅU talat med.
ARKIV/EMILIA ÖRNMARK Delade åsikter råder i gällande förslaget i skolfrågan bland de fyra politiska partier ÅU talat med.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland