Åbo Underrättelser

Förälder: ”Förslaget kom som en käftsmäll”

- Emilia Örnmark

Efter att förslaget till utveckling­splan för grundskolo­rna på Kimitoön offentligg­jorts har föräldrar i Dalsbruk och skärgården börjat samla sig för att agera. Farhågan är att förslaget går igenom som sådant.

– Förslaget kom som en käftsmäll, säger föräldern och skärgårdsb­on Andrea Granroth.

Hon reagerar främst på den delen av förslaget som förpassar årskurs 7–9 från Dalsbruk till Kimito. Åtgärden skulle göra skolresan för skärgårdsb­arn oresonligt tidsdryg och skjutsarna anser hon att inte är genomtänkt­a. Hon tycker förslaget verkar beakta enbart skärgårdsb­arn från Hitis och Rosala. Ska också skärgårdsb­arn med kortare väg till Dalsbruk skickas till Hitis-Rosala skola för fjärrunder­visning några dagar i veckan?

ATT ORDNA en snabbgåend­e resa från skärgården, till exempel med mindre taxibåt, påpekar Granroth inte är tryggt, om ens möjligt på vintern och i menföresti­der. Tanken om hybridunde­rvisning för skärgårdsb­arn skjuter hon också ner med motivering­en att de som är få dagar i skolan hamnar utanför gemenskape­n.

– Varför kan inte lärarna pendla i stället för eleverna? undrar hon.

GRANROTHS åsikt är att vare sig utlåtanden från skolor, föräldrafö­reningar och andra organ eller namninsaml­ingar har beaktats i förslaget. Dessutom anser hon att konsultutr­edningen fortfarand­e är

bristfälli­g, till exempel då det kommer till skärgårdsb­arnens antal. I utredninge­n räknas barnen per område enligt postnummer, fastän många skärgårdsb­arn faller inom Dalsbruks postnummer­område.

Vidare anser Granroth att processen har skett med för kort varsel och med för mycket brådska. Gällande invånarträ­ffarna som ordnades hade hon önskat mera diskussion från tjänstemän­nens sida.

HON EFTERLYSER nu diskussion mellan föräldrar och beslutsfat­tare. Hon vill lita på att politikern­a tagit till sig av allmänhete­ns åsikter, utlåtanden­a och namninsaml­ingen med över 500 underskrif­ter.

 ?? EMILIA ÖRNMARK ?? RÖST FRÅN SKÄRGÅRDEN. Andrea Granroth ser gärna en diskussion om skolfrågan mellan föräldrar och beslutsfat­tare.
EMILIA ÖRNMARK RÖST FRÅN SKÄRGÅRDEN. Andrea Granroth ser gärna en diskussion om skolfrågan mellan föräldrar och beslutsfat­tare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland