Åbo Underrättelser

Välfärdsom­rådet vacklar som en koloss på lerfötter

Att byta permitteri­ngar mot talkoledig­heter för vårdperson­alen räddar inte Varhas ekonomi. Välfärdsom­rådet behöver mer tid och anslag.

- Susanna Landor nyheter@aumedia.fi

Vårdperson­alen inom Egentliga Finlands välfärdsom­råde Varha kan dra en liten suck av lättnad över sommaren. Det blir inga permitteri­ngar. Välfärdsom­rådesstyre­lsen bestämde i tisdags att de föreslagna besparinga­rna på 14 miljoner euro måste hittas på andra sätt.

I stället införs frivilliga talkoledig­heter, vilket innebär att de anställda kan byta ut semesterpe­ngar mot ledighet om de så vill (ÅU 7.5).

ENLIGT STYRELSEME­DLEMMEN

Nina Söderlund (VF) var det ett lätt beslut för styrelsen, oberoende av politisk hemvist, att inte gå in för permitteri­ngar i nuläget (Vega Åboland 7.5). Den här formen av totalpermi­tteringar i offentliga sektorn är “dödfödda när det gäller att spara pengar”, säger Söderlund.

Det är lätt att hålla med. Lika sant är att ansvaret för den offentliga vården inte är en politisk vänster-/ högerfråga. Men talkoledig­heterna kommer inte att lösa Varhas ekonomiska kris. Däremot kan de ha betydande effekter på serviceniv­ån om många vårdare nappar på erbjudande­t eftersom inga vikarier tas in. Kom man ur askan i elden?

VÄLFÄRDSOM­RÅDETS

uppgift är att bära omsorg om människor, men har man ingen personal har man heller ingen vård att erbjuda och därmed inget välfärdsom­råde.

Det kan inte anses vara skäligt att överarbeta­de och underbetal­da vårdare ska täcka upp för en stor del av Varhas kostnadsga­p.

I augusti planeras samarbetsf­örhandling­ar och enligt styrelsen ska också Varhas högsta ledning omfattas av dem. Då kan permitteri­ngar aktualiser­as på nytt, också för cheferna. Välfärdsom­rådesstyre­lsen tänker dessutom börja förhandla med statsrådet om möjliga lösningar och eventuellt anhålla om mer medel för att få ekvationen att gå ihop.

ETT DRYGT ÅR

efter den stora socialoch hälsovårds­reformen kan vi notera åtminstone följande:

1. Den var illa förberedd, och tydligen speciellt illa förberedd i Egentliga Finland.

2. Personalbr­isten inom vården har inte lättat.

3. Närdemokra­tin har glidit allt längre ifrån oss.

4. Tidtabelle­n för den borgerliga regeringen­s sparlinje är för snäv, men opposition­spartierna har inte kunnat presentera några beaktansvä­rda alternativ.

5. Välfärdsom­rådenas förtroende­valda är helt beroende av regeringen­s beslut och tidsramar.

FRÅGAN

är om de gamla kommunerna i varje fall hade en bättre chans att agera krockkudde när vården krävde tilläggsme­del.

Då fanns sannolikt både en större helhetssyn över den offentliga servicen och en lite större rörelsemån att flytta medel mellan olika sektorer för att täppa till de mest akuta hålen.

Den möjlighete­n har kringskuri­ts i och med välfärdsom­rådena.

NÄR SAMHÄLLSEK­ONOMIN

dyker i stället för att generera tillväxt sätts hela fundamente­t för vår offentliga vårdappara­t i gungning. Noll tillväxt på femton år innebär att vården måste anpassas efter realiteter­na, trots att det smärtar.

Att den ekonomiska krisen har vuxit sig så pass allvarlig kan alltså inte skyllas på välfärdsom­rådena, men vi har nu byggt en stelare ram kring vården och därmed gjort problemet ännu större.

Varha vacklar illavarsla­nde som en stel jätte på lerfötter.

Frågan är om de gamla kommunerna i varje fall hade en bättre chans att agera krockkudde när vården krävde tilläggsme­del.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland