Åbo Underrättelser

Problemet med demokratin är när den tas för given

- Emma Andersson Studerar statskunsk­ap och djurrätt

Där var det. En förlust för den finländska demokratin har klubbats igenom. Rösterna föll 107–57.

De som inte var på plats brydde sig inte tillräckli­gt, och skulle antagligen har röstat för att begränsa strejkrätt­en, men vågade helt enkelt inte visa sina ansikten. De som närvarande tryckte på en liten knapp. Den knappen är inte obetydlig, och det är heller inte detta beslut. inte kan bötfälla oss alla.

Det skulle ju vara slöseri med tid och resurser, tänker jag leende. Mitt leende är inte något värre än de blanka, obrydda ansiktsutt­rycken på alla de ledamöter som står bakom begränsnin­garna av strejkrätt­en.

AINO-KAISA PEKONEN

(VF) varnar att försvagnin­gar i strejkrätt­en också kommer att bana väg för arbetares försvagade ställning i samhället. Och visst är det så: det är helt enkelt lättare att få igenom försämring­ar i arbetarrät­tigheterna när medborgare inte tilllåts sätta ner foten lika kraftigt.

Denna fråga gäller inte enbart Vänsterför­bundet, SDP och De Gröna, alltså de partier som var emot begränsnin­garna av strejkrätt­en, utan alla i Finland.

STREJKRÄTT­EN ÄR

en väsentlig del av demokratin. Rättighete­r har alltid tillhört oss, och vi har tagit åt oss av dem genom att strejka, protestera och föra ljud om det som är viktigt för oss.

Vi kan inte förvänta oss att alla rättighete­r ges åt oss genom att vi röstar in ledamöter som represente­rar oss. Men det vi tyvärr kan förvänta oss av Finlands högerreger­ing, är att rättighete­r tas ifrån oss.

ARGUMENTET

‘’men detta har röstats igenom demokratis­kt’’ håller inte. Här har vi en regering som har kommit till makt genom lögner, men det är ändå inte min huvudsakli­ga poäng. Den är att strejkrätt­en helt enkelt hör till demokratin, och en försvagnin­g av strejkrätt­en är en försvagnin­g av demokratin i sig.

Demokrati är inte enbart att rösta i val, och att sedan luta sig tillbaka. Demokrati är mycket mer än så, och bör vara det. Det är inte strejkerna som orsakar det finländska samhället ekonomiska förluster. Dessa strejker har ordnats till följd av högerreger­ingens kortsiktig­a politik i fråga om arbetarnas ställning, sociala förmåner och strejkrätt­en.

Dessutom vill jag påstå att invandring­spolitiken också är förödande, och tillräckli­gt görs inte för att ta itu med klimatförä­ndringen. Nedskärnin­gspolitike­n drabbar de som redan har det svårt. Ifall regeringen vill skära ner, så ska nedskärnin­garna inte drabba vissa grupper av människor oproportio­nerligt. Vad som än går snett, så ska det alltid finnas möjlighet att protestera.

JAG BLICKAR POLITISKA STREJKER

får nu enbart fortgå i 24 timmar, inte mer än det. Den genomklubb­ade lagändring­en kräver också att sympatistr­ejker ska vara proportion­erliga. Vad det nu sedan betyder är en annan sak. Maximibelo­ppet höjs på straffavgi­ften för olovlig strejk. Min första tanke är att de

Argumentet ‘’men detta har röstats igenom demokratis­kt’’ håller inte.

öst, och funderar om riksdagsle­damöterna har funderat så långt. Att detta är en auktoritär handling.

Du kan inte säga att du försvarar demokratin och att du vill stärka den, samtidigt som du försvagar den genom att begränsa något så viktigt som strejkrätt­en.

DÄR VAR det ändå inte. I ett knapptryck tas våra rättighete­r ifrån oss, och med kamp kan vi ta tillbaka dem. För de kommer inte bara sådär. Demokratin bör inte tas för given.

Vi kämpar vidare.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland