Åbo Underrättelser

Världens oförmåga att stoppa folkmordet i Gaza är en skam

-

Trots upprepade varningar från bland annat FN och USA, har Israel nu inlett en markoffens­iv i Rafah på Gazaremsan.

En stor markoffens­iv i området kommer att ha fruktansvä­rda humanitära följder, då merparten av invånarna i Gaza har flytt bombningar­na till just Rafah. Israel har gett order att evakuera området men palestinie­rna har ingenstans att gå, då hela Gazaremsan är förstört av kriget. Uppskattni­ngsvis 70 procent av alla byggnader i Gaza är förstörda.

FÖR TILLFÄLLET uppskattas att 35 000 personer har blivit dödade till följd av kriget. Majoritete­n av dem är kvinnor och barn.

Organisati­onen Rädda barnen har lyft fram att lite över 2 procent av barnpopula­tionen i Gaza är dödade eller skadade. Det är fruktansvä­rda och också helt exceptione­lla siffror. Ingen annan aktuell konflikt i världen har varit så förödande för barn.

Mer barn har dött i kriget i Gaza som pågått sedan oktober än i alla andra konflikter i världen sammantage­t under mellan 2019–2022. Under den senaste veckan har man även rapportera­t om massgravar som blivit hittade i området, där även liken efter kvinnor och barn haft spår av tortyr.

SAMTIDIGT

verkar det internatio­nella samfundet helt lamslaget och oförmöget att göra något åt situatione­n. Sydafrika väckte under hösten en talan vid Internatio­nella domstolen där Israel anklagades för att begå folkmord.

Den juridiska processen pågår fortfarand­e, men redan i de interimist­iska beslut som domstolen tog i början av året, konstatera­de den att situatione­n i Gaza kan vara ett folkmord, och förpliktig­ade Israel att ta till åtgärder för att undvika detta.

Det har Israel inte gjort, och FN:s specialrep­resentant för de palestinsk­a områdena, Francesca Albanesa, har konstatera­t att Israel gör sig skyldigt till folkmord i Gaza.

DET INTERNATIO­NELLA samfundets oförmåga att göra något är en legitimite­tskris för hela det internatio­nella systemet och för de västliga ländernas ställning i förhålland­e till resten av världen.

Det är ofattbart att länder som USA har fortsatt sälja vapen till Israel mitt under ett pågående krig av detta slag, och lika ofattbart är det att länder som Finland under kriget underteckn­at ett stort avtal om vapenköp från Israel. De pengar som Finland betalar används i praktiken för att finansiera ett folkmord.

EU HAR VARIT

Världen kan inte stå tyst och följa med när det sker brott mot de mest grundlägga­nde människorä­ttsprincip­erna i denna skala.

svagt och splittrat ända sedan krigets början. Det är nu hög tid för såväl den finländska regeringen som EU att reagera i frågan.

EU bör frysa det frihandels­avtal som unionen har med Israel, och även fatta beslut om sanktioner mot Israel. Världen kan inte stå tyst och följa med när det sker brott mot de mest grundlägga­nde människorä­ttsprincip­erna i denna skala.

 ?? Li Andersson Riksdagsle­damot och partiordfö­rande, Vänsterför­bundet ??
Li Andersson Riksdagsle­damot och partiordfö­rande, Vänsterför­bundet

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland