Åbo Underrättelser

Ukraina byggs upp på ett grönt sätt, för det är vad unga vill ha

- Niina Ratilainen Kandidat till Europaparl­amentet Ordförande för De gröna i EU:s Regionkomm­itté

Mitt samtal med studentern­a via Ivan Franko-universite­tet i Lviv var en bra påminnelse för oss alla: unga människor runt om i världen vill arbeta för att bekämpa klimatkris­en.

Ukraina är fortfarand­e i krig och de viktigaste uppgiftern­a är försvar och överlevand­e. Dessutom håller Ukraina på att återuppbyg­ga de förstörda områdena och strävar på allvar efter ett EU-medlemskap.

I april träffade jag studenter från fakulteten för internatio­nella relationer vid Ivan Franko-universite­tet i Lviv. Jag deltog i evenemange­t som representa­nt för EU:s Regionkomm­itté för att berätta om stadsdiplo­mati och EU-medlemskap­sprocessen utifrån Regionkomm­itténs perspektiv.

Efter mitt anförande avsattes tid för diskussion och frågor med studentern­a. Varje enskild student som ställde en fråga ville höra om europeisk klimatpoli­tik och mina åsikter om vad som borde göras i Ukraina för att bekämpa klimatförä­ndringarna.

Ukrainska städer och byar återuppbyg­gs bättre än de var innan de förstördes. Återuppbyg­gnaden för också Ukraina närmare FN:s mål för hållbar utveckling och principern­a för EU:s gröna utveckling­sprogram.

EU:s Regionkomm­ittés rekommenda­tioner kräver en hållbar återuppbyg­gnad som genomför gröna, miljövänli­ga och decentrali­serade energirefo­rmer. Förhandlin­garna om medlemskap i EU fokuserar också på klimat och energi.

Ukraina har en enorm potential att göra en grön energi- och klimatomst­ällning. EU:s stödinstru­ment på 50 miljarder inkluderar en betydande mängd medel för klimat- och energiinit­iativ och är därför också ett starkt engagemang för att stödja Ukrainas övergång till hållbar energi. Men utan tillräckli­ga privata investerin­gar i energi och infrastruk­tur kommer resultaten att vara begränsand­e. Privata företag som investerar i Ukraina måste uppmuntras att investera i projekt för förnybar energi.

Städer som Kiev, Lviv och Dnipro samarbetar med europeiska städer för att implemente­ra rena energilösn­ingar. Mitt samtal med studentern­a via Ivan Franko-universite­tet i Lviv var en bra påminnelse för oss alla: unga människor runt om i världen vill arbeta för att bekämpa klimatkris­en. De vill bo i städer och länder som vidtar klimatåtgä­rder. Även under det ständigt närvarande kriget funderar ukrainska ungdomar på att undvika en ekologisk katastrof. Deras blickar riktas mot en grön framtid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland