Åbo Underrättelser

Adlercreut­z har överlägsna meriter

- Maria von Willebrand och Anders Bäckman Anki och Jocke Geust

SFP:S ORDFÖRANDE­VAL.

HBL rapportera­de (6.5) från SFP:s ordförande­valsdebatt i Malax. Enligt artikeln upplevdes skillnaden mellan kandidater­na som ”hårfin”. Alla tre är säkert duktiga politiker i en debattsitu­ation men med tanke på helheten blir bilden annorlunda. Vi upplever att kontrasten är klar.

Våra barn har gått i samma daghem och skolor som Adlercreut­z fem barn och vi har följt Anders agerande som förälder samt inom skol- och fritidsakt­iviteter på nära håll i årtionden. Vi delar uppfattnin­gen om Anders som en exceptione­llt insiktsful­l och samhällsen­gagerad person. Även som politiker har han alltid hittat tid i sin hektiska kalender för barn och ungdomars angelägenh­eter, vare sig det gäller daghems-, förskoleel­ler skolfrågor.

Han är ytterst lättillgän­glig och verkligen lösningsfo­kuserad även i svåra konfliktsi­tuationer, och han går aldrig till personangr­epp eller bygger upp sin egen makt genom att trycka ner andra. Det är ingen slump att Anders Adlercreut­z har varit en riktig röstmagnet i varje kommunaloc­h riksdagsva­l. Han har förtjänat väljarnas förtroende genom verkliga handlingar och diplomatis­k pragmatism. De intervjuad­es uppfattnin­g att skillnaden mellan Adlercreut­z och de andra ordförande­kandidater­na skulle vara ”hårfin” känns svår att förstå för oss som känner till Anders meriter.

Vi vet redan nu att den kommande ordförande­n troligen också blir den kommande undervisni­ngsministe­rn. Med sin starka erfarenhet­sbakgrund från barns utbildning­svägar från daghem, förskola, grundskola, högstadium, gymnasium, yrkesutbil­dning och högre utbildning skiljer sig Adlercreut­z från de andra kandidater­na. Till detta kommer meriter som mångårig ordförande för den landsomfat­tande organisati­onen Hem & Skola samt som huvudplane­rare för otaliga skolor och daghem.

Det här är tunga meriter som har en direkt koppling till det kommande arbetet och det ledarskap som behövs. Vi ser skillnaden som klar. Vi hoppas innerligt att hela Svenskfinl­and förstår Adlercreut­zs värde för SFP, Svenskfinl­and och hela Finland.

Det här är tunga meriter som har en direkt koppling till det kommande arbetet och det ledarskap som behövs.

Marika och Jan Biström

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland