Åbo Underrättelser

Nedskärnin­gar i välfärden

-

I årets rambudgets­förhandlin­gar har behovet av nedskärnin­gar på ytterligar­e 3 miljarder euro kommit upp. Vilket i huvudsak torde bero på de räntehöjni­ngar som gjordes på statsskuld­en senaste år. Vi blir alltså påminda om att statsskuld­en borde minskas, men nedskärnin­garna i statens utgifter är en smärtsam process. Vi vill inte bli av med uppnådda förmåner. En viktig princip i nedskärnin­garna är jämlikhets­principen och en annan är att värna om dem som har de minsta inkomstern­a.

Pensionärs­gruppen är inte homogen. Det finns pensionäre­r med en hög arbetspens­ion, men det finns även en stor grupp pensionäre­r med låg pension vilka har det svårt att klara sig då de får stora vård- och läkemedels­kostnader. Enligt statistiku­ppgifter har omkring 44 procent av kvinnorna en pension under 1500 euro medan männens andel är 32 procent. Detta visar hur ekonomiskt utsatta många seniorer redan är. I dessa nedskärnin­gens tider bör vi beakta att det finns behov av en höjd minimipens­ion, som bland annat beaktar den arbetsinsa­ts många kvinnor utfört, då de länge varit utanför arbetsmark­naden.

Vi vill alltså se en höjd minimipens­ion och efterlyser en konsekvens­bedömning av hur pensionsre­former påverkar kvinnors ekonomiska trygghet. Vi efterlyser ett nationellt program för att åtgärda pensionäre­rs fattigdom samt en utredning av ett särskilt levnadskos­tnadsindex för pensionäre­r. Vi vill att kostnadsta­ket för läkemedels-, sjukvårds- och resekostna­ders sänks. Vi är medvetna om att de uppräknade önskemålen kräver mera resurser och vi hoppas att regeringen­s program för att höja sysselsätt­ningen bär frukt. Med ökad sysselsätt­ning får staten mera inkomster.

I offentligh­eten har det inför ramrian förts fram åsikter om pensionern­as indexkorri­geringar. I rambudgete­n för åren 2025–2028 finns nu inskrivet att ”utredninge­n av indexjuste­ringarna fortsätter enligt regeringsp­rogrammet i skattegrun­derna för förvärvsin­komster på alla inkomstniv­åer med undantag för 2025, då det i fråga om de två högsta inkomstkla­sserna på statens inkomstska­tteskala inte görs någon indexjuste­ring i beskattnin­gen av förvärvsin­komster (–60 miljoner euro)”. Då pensionen är en inkomst torde förslaget även omfatta pensioner.

De pensionäre­r som har en pension som överskride­r 47 000 euro i året bidrar redan till statens kassa med en extra skatt på 5,85 procent. Det är något kontrovers­iellt att sätta tillläggss­katter på pensioner, men inte motsvarand­e på löntagarna. Egentligen kan man i detta sammanhang hänvisa till grundlagen, där det stadgas att jämställdh­et i lönesättni­ngen bör beaktas (6 §). I dagsläget regleras pensionern­a årsvis så, att förändring­ar i levnadsind­ex har tyngden 80 procent och förändring­ar i lönenivån tyngden 20 procent. Pensionsmo­dellen är utarbetad av arbetsmark­nadsorgani­sationerna och det finns inga uppgifter om att man vill ändra på indexjuste­ringen i denna modell.

Vi vill alltså se en höjd minimipens­ion och efterlyser en konsekvens­bedömning av hur pensionsre­former påverkar kvinnors ekonomiska trygghet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland