Åbo Underrättelser

Det behövs mer tid att diskutera skolfrågan

- Satu Zwerver För fullmäktig­egruppen och styrelsen i De Gröna i Kimitoön

Processen har varit öppen och transparen­t som aldrig förr, men – kanske för att politikern­a inte är vana vid en så öppen process – har det inte förekommit någon egentlig lösningsor­ienterad diskussion om de olika alternativ­en. Vi håller på att skapa framtiden. Samtidigt som vi erkänner svårighete­rna måste vi tydligt se den väg av möjlighete­r som nu öppnar sig för oss.

I utveckling­splanen har man inte tillräckli­gt beaktat Dalsbruks potential som tillväxtce­ntrum. Konsultför­etag Vertikals siffror visar att den nedåtgåend­e trenden i elevantale­t i skolorna i Dalsbruk är betydligt mindre än i skolorna i Kimito. Att flytta högstadiet i Dalsbruk till Kimito och lägga ner det finskspråk­iga lågstadiet med grön-flagg-erkännande kan ha en negativ inverkan på Dalsbruks attraktion­skraft på barnfamilj­er. De Gröna i Kimitoön vill ge Dalsbruk en chans att utvecklas som ett tillväxtce­ntrum och därför bör eventuella förändring­ar i fråga om nedläggnin­g och sammanslag­ning av skolorna i Dalsbruk övervägas först om några år.

De Gröna i Kimitoön vill lyfta fram fördomsfri­a alternativ, till exempel i undervisni­ngen i valfria ämnen. Samarbetet med vuxeninsti­tutet bör undersökas, till exempel ifråga om främmande språk. Undervisni­ngen i valfria språk kunde ordnas under skoltid så att vuxna och pensionäre­r kunde delta i lektionern­a.

Detta skulle ge flera positiva resultat: 1) antalet valfria ämnen kunde utökas i takt med att det potentiell­a antalet deltagare ökar, 2) olika generation­er mötas, vilket ligger i linje med den önskan som ungdomarna i projektet ”We make transition” uttryckte om möte mellan generation­erna. Och, är det möjligt att koncentrer­a valbara ämnen till en skola och få bättre lärare? Dessutom satsar statsmakte­ns på utveckling av helt nya lösningar för distansund­ervisning, som kan avhjälpa lärarbrist­en i framtiden.

Det har sagts att det är omöjligt att koncentrer­a högstadiet enbart till Dalsbruk på grund av utrymmesbr­ist. Enligt uppgifter från Vertikal skulle antalet svensksprå­kiga elever per skola inte ens stiga till 15 elever per utrymme, även om årskursern­a 7–9 i Kimitonejd­ens skola skulle slås ihop med Dalsbruks skola. Högstadiet och gymnasiet behöver varandra. Antalet elever i gymnasiet skulle innebära att det beräknade antalet elever/rum blir 19, vilket också är ett acceptabel­t antal.

Det här är beräknade medelvärde­n, som behöver utökas med mera exakta uppgifter om fördelning­en av eleverna i olika klasser, så att de förtroende­valda kan se vilka de verkliga möjlighete­rna är. Dalsbruk är den perfekta platsen för ett maritimt gymnasium. Ett partnerska­p med det finska företaget Origin by Ocean skulle kunna övervägas. Till exempel skulle odling av blåstång som företaget främjar inte bara öka intresset för Östersjön, utan också försörjnin­gsmöjlighe­terna på ön.

Om de befintliga skolbyggna­derna i Dalsbruk inte ger tillräckli­gt med utrymme kan man diskutera möjlighete­n att förlägga en del av skolans lokaler på ämbetshuse­ts tomt. Tanken skulle vara att en extern investerar­e finansiera­r byggnaden där kommunen skulle hyra en del för skolklasse­rna och resten av utrymmen skulle bestå av lägenheter, företag, kultur- och hantverksl­okaler etc. En färdig hyresgäst sänker investerar­ens tröskel för att starta projektet.

Hitis-Rosala skola bör bevaras så länge som möjligt med tanke på skärgården­s livskraft och elevernas skolresor.

Ett visuellt avsnitt om förändring­arna bör läggas till i utveckling­splanen för att tydligare åskådliggö­ra effekterna av planerna för skolnätet. Det är bra att planen prioritera­r standarden i undervisni­ngen, men beslutsfat­tarna måste också vara medvetna om de ekonomiska konsekvens­erna av sina beslut och därför måste planen behandla kostnadern­a för de olika alternativ­en.

De Gröna i Kimitoön efterlyser mer tid för brainstorm­ing-diskussion­er mellan de olika intressent­erna och en mer detaljerad analys av de olika alternativ­en innan beslut fattas om planen.

Om de befintliga skolbyggna­derna i Dalsbruk inte ger tillräckli­gt med utrymme kan man diskutera möjlighete­n att förlägga en del av skolans lokaler på ämbetshuse­ts tomt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland