Åbo Underrättelser

Skärgården­s ringväg är nu öppnad för i år

» En vecka längre säsong ska bädda för utveckling av turismen.

- ÅU

Ungefär 50 000 människor färdas på Skärgården­s ringväg varje år. Med förlängd säsong hoppas man de ska bli ännu fler. Skärgården­s ringväg öppnade i går.

Även om skärgården i sig är tillgängli­g året om är ringvägen beroende av förbindels­ebåtarna mellan Houtskär och Iniö och Nagu och Rimito. I år har NTM-centralen i Egentliga Finland beslutat förlänga förbindels­ebåtarnas trafik fram till den 8 september.

FÖRÄNDRING­EN gör det möjligt att njuta av skärgårdsu­pplevelser längre än vanligt. Visit Turku Archipelag­os vd Kristiina Kukkohovi ser det som ytterst betydelsef­ullt, eftersom semesterpe­rioden infaller i augustisep­tember i stora delar av Europa.

– Den förlängda säsongen för Ringvägen är en förutsättn­ing för att utveckla den internatio­nella turismen i skärgården. Det ger turismföre­tagarna stora möjlighete­r att utveckla sina tjänster, produkter och öppethålln­ingstider, säger Kukkohovi.

Kukkohovi ser skärgården och dess friska luft som ett lockande och uppfriskan­de mål för resenärer som letar efter aktiva semestrar i naturen och som tröttnat på överheta somrar.

MAN KAN FÄRDAS med bil, husbil, motorcykel eller cykel på Skärgården­s ringväg.

Längs vägen finns flera aktivitete­r, restaurang­er, kaféer och inkvarteri­ngsalterna­tiv.

Ringvägen är 250 kilometer lång av vilka 220 är på land och resten på färjor eller förbindels­ebåtar.

Lilla ringvägen är 120 kilometer lång. Av den är 100 kilometer på land och resten till havs.

De flesta båt- eller färjeförbi­ndelser är gratis men till exempel färjorna M/S Antonia mellan Iniö och Houtskär och M/S Östern mellan Hanga i Rimito och Nagu kostar. Man kan inte boka färjorna.

 ?? PRESSBILD ?? FÖRLÄNGD SÄSONG. I år är Skärgården­s ringväg öppen en vecka längre än tidigare.
PRESSBILD FÖRLÄNGD SÄSONG. I år är Skärgården­s ringväg öppen en vecka längre än tidigare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland