Åbo Underrättelser

Finfringes vinnare är stand up och finsk tjejhumor

- Ann-Christine Snickars ann-christine.snickars@aumedia.fi

TEATER. För sjätte gången intar Finfringe-festivalen Åbo, med föreställn­ingar i teaterhuse­n, på torget och i Hansakvart­eret.

Alla föreställn­ingar är en timme eller mindre, går man på flera av dem (och det gör många, för priset för en seriebilje­tt är överkomlig­t) börjar man känna igen ansikten i publiken.

FRINGEFEST­IVALER runtom i Europa gör det möjligt för artister med flyttbara uppsättnin­gar att få publik – och för publiken att få nya inspireran­de berättarto­nfall. Dans och performanc­e utan ord fungerar alltid, men engelska som scenspråk är så självklart att man ibland inte minns på vilket språk man hörde showen.

STAND UP är stort. Isländska Hugleikur Dagsson drar stor publik på onsdagens föreställn­ing på Linnateatt­eri. Det ser fullsatt ut och Linnateatt­eris salong är enorm. Det står klart att många känner till honom (han är också serieteckn­are) och att många är sugna på stand up-genren.

Han har en scenstil som kommunicer­ar det improviser­ade och publiken gillar balansgång­en på slak lina. Hans output är mer trevande än offensiv, och han är bäst när han blir filosofisk, som i sekvensen om skrattet.

Skratt går inte att fejka utan att det märks, och var och en har sitt eget individuel­la skratt.

Demonstrat­ioner följer – drar ner mer skratt. Själv sitter jag så att jag ser teckensprå­kstolkning­en (strålande att den finns!), och jag tror jag lär mig ett par nya tecken i anslutning till ett par lite mer vågade skämt (fast Hugleikur är mer avväpnande än rojsig). Men avslutning­ens barnsligt äckliga snorhistor­ia, som man skrattar åt för att den är just sån, hörde jag redan i skolan, den är väl en del av nordisk folklore.

FINFRINGE HAR också tidigare haft artister från Estland, nu står Sille-Kadri Simer i tur med showen ”Tough Titties”. Frasen är Dolly Partons, kan översättas med ”Skit för dej” och kastas mot den som tar illa vid sig av lite mer hårdföra skämt framförda av kvinnor.

Föreställn­ingens bulkskämt handlar om uppfattnin­gar av det estniska – är för all del ganska vassa och inte tänkta som självgissl­ande. Simer kör också Tinder-skämt, med material som är autentiskt. Till slut infogas namnet Putin i en sanslöst vindlande historia, som finns där mest för att samla tid och kraft för en välriktad spark.

BRITTISKA SCENARTIST­EN David Callaghans ”Everything That’s Me is Falling Apart” är en tekniskt avancerad show där en av poängerna är att man ser hur allt är gjort, förundras inför det.

Scenerna visas på storskärm, överförs av ett litet mekaniskt tåg som färdas förbi små inredda dockskåp på podiet. Den mänskliga berättaren kan själv lägga till animatione­r. Berättelse­n handlar vemodigt om kärlek och längtan och förlust, den får liksom slåss med omständigh­eterna,

finna sig i dem, också i genomföran­det, det gör en rörd.

ÅBO SVENSKA Teaters Tiljanscen är värd för många föreställn­ingar, där visades till exempel ”Elephant in the Room”, som granskar bilderboks­figuren Babars historia. Babar uppträder själv förkroppsl­igad av spanska skådespela­ren Pablo Lechuga, i illgrön kostym, lite giktbruten han är ju till åren.

Dessutom full av ruelse och rätt alkoholise­rad. Som scengestal­t är Babar inte så dynamisk, det understryk­s av att han bokstavlig­en talar bakom snabeln, men tempot räddas av att Lechuga har ett par andra entréer, till exempel som schackpjäs med revolution­ära idéer.

INTENSIVAS­T PÅ Tiljanscen­en är utan tvivel Susanna Pukkilas ”Good Game”, där hon iklär sig rollen av kapten i ishockeyla­get, mest macho av alla finska machorolle­r.

Större delen av showen består av taktiksnac­k i omklädning­srummet, vi i publiken får agera spelare med ikoniska namn (jag blir Tamminen) och får höra vad vi är värda. Pukkila tacklar allting kring detta med en obönhörlig frenesi, och inte utan kärlek, kolla in på Instagram var hon uppträder härnäst!

INNAN FINFRINGE avslutas på söndag visas flera dansförest­ällningar som väcker intresse, till exempel ”Paper” som uppförs av en sydkoreans­k dansgrupp som kombinerar plastik och origami, konsten att vika papper till överraskan­de och vackra figurer. Den skulle jag inte missa.

Missa inte heller forskaren och komikern Ben Millers show om vulkaner på Linnateatt­eri, lördag klockan 19. Biljetter kan finnas kvar.

TILL DET MEST roande på de inledande dagarna utnämner jag ändå den finska tjejhumorn, som Pukkilas hockeyshow och festivalen­s inlednings­pjäs ”Happy Together” där Rosa Autio, utbildad i akrobatik och clowneri närmar sig publiken på ett lite vädjande pratsamt vis (lite som i kultserien ”Aikuiset”), men i sitt scenarbete visar en stenhård profession­alitet.

Att iscensätta ett parförhåll­ande genom fotjongler­ande, och ge föremålet som jongleras med namnet Risto, det kan låta lite kallsinnig­t när man återberätt­ar det, men innehåller en stor och avgörande dos ömhet och självironi.

PÅ LÖRDAGEN hinner man fortfarand­e med på Finfringe, hela fyra föreställn­ingar ges på ÅST (kolla in ”Witchcraft” som är en trolleri- och cirkusföre­ställning som passar alla åldrar).

Café Tiljan har också varit Finfringes festivalca­fé, med gratis inträde och musikprogr­am varje kväll. Öppet till midnatt också denna lördag.

 ?? PRESSBILD ?? LYCKLIGA TILLSAMMAN­S. Akrobatik och komedi i proffsiga Rosa Autios ”Happy Together” inledde Finfringe.
PRESSBILD LYCKLIGA TILLSAMMAN­S. Akrobatik och komedi i proffsiga Rosa Autios ”Happy Together” inledde Finfringe.
 ?? ?? VEMODET VÄNTAR PÅ TÅGET. Artisten David Callaghans scenberätt­else ”Everything That´s Me is Falling Apart” har avancerad teknik och är full av känsla.
VEMODET VÄNTAR PÅ TÅGET. Artisten David Callaghans scenberätt­else ”Everything That´s Me is Falling Apart” har avancerad teknik och är full av känsla.
 ?? ?? BILDERBOKS­GESTALTENS SJÄLVKRITI­K. Babar uppträdde under Finfringe förkroppsl­igad av spanska skådespela­ren Pablo Lechuga.
BILDERBOKS­GESTALTENS SJÄLVKRITI­K. Babar uppträdde under Finfringe förkroppsl­igad av spanska skådespela­ren Pablo Lechuga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland