Åbo Underrättelser

Astra får konstverk av lokal konstnär

» I Åbo Akademis nya campuscent­er Astra beaktas platsens historiska koppling i valen av samtidskon­st.

- ÅU

Landskapet som verket skildrar är ett utdrag ur universite­tets historia. Finlands första universite­t, Kungliga Akademien i Åbo, grundades år 1640 i en liten byggnad i muren som omgav Domkyrkan.

– Åbo Akademi finns på platsen där den första skolan, det första universite­tet och den första myndighete­n uppkom i Finland. När jag tog del av Jouna Karsis idékoncept för konstverke­t berördes jag djupt av att detta arv är så synligt i verket, som också betonar kunskapens betydelse för ett tryggt samhälle och för en framtid som vi ännu inte känner till, men som vi är med och skapar, säger Heidi Backman, direktör för universite­tsservice vid Åbo Akademi och medlem i konstproje­ktets styrgrupp.

VERKET BESTÅR AV öliknande former, liksom landskapsf­ragment utskurna ur marken, som utvidgar sig till stigliknan­de strukturer. Karsis verk framställe­r tiden som en skärgård av möjlighete­r, där det förflutna, nutiden och de stigar som förgrenar sig från ogjorda val är ständigt närvarande. Verket bygger på upprepning, där samma bildelemen­t återkommer med små variatione­r, likt överlappan­de eller på varandra följande versioner av verklighet­en.

Enligt konstnären är utgångspun­kten för verket tanken att en kunskapspr­oducerande institutio­n redan på medeltiden var en del av försvarssy­stemet, något som idag framstår som mycket aktuellt. Samtidigt kan verket ses som en symbol för vetenskapl­igt arbete och hur vetenskapl­ig kunskap förfinas genom olika versioner för att närma sig sanningen.

SATSNINGEN PÅ offentliga konstverk i Astra fördelas på tre separata konstproje­kt: ett inomhuskon­stverk, ett utomhuskon­stverk och ett abstrakt verk.

Tidigare i år presentera­des Hilda Hellströms utomhuskon­stverk Passage of Time, som vann konsttävli­ngen för inbjudna konstnärer. Karsis och Hellströms konstverk presentera­s för allmänhete­n när Astra färdigstäl­ls hösten 2025.

Konstproje­kten sker i samarbete med Public Art Agency Finland, en organisati­on specialise­rad på produktion av och strategisk­t arbete inom offentlig konst.

 ?? PRESSBILD ?? ÖLIKT. Illustrati­on av Jouna Karsis konstverk som placeras i Astras entré.
PRESSBILD ÖLIKT. Illustrati­on av Jouna Karsis konstverk som placeras i Astras entré.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland