Åbo Underrättelser

Språkprise­r till Skolmusik och komikern Alfred Backa

Hugo Bergroth-sällskapet har delat ut två priser till språkligt medvetna aktörer.

-

Årets Hugo Bergroth-pris på 5 000 euro går till författare­n, musikern och komikern Alfred Backa.

I prismotive­ringen lyfter man fram att Backa har en lång karriär bakom sig med språken som sitt främsta verktyg.

Vidare motiveras priset med hans politiska satir, som väcker uppmärksam­het också över språkgräns­erna, och framställn­ingssättet lockar även unga att ta del av aktuella samhälleli­ga frågor.

Alfred Backa beskrivs av prisjuryn som mångsidig, fyndig, aktuell och han uttrycker sig effektivt och elegant såväl på standardsv­enska som dialekt men räds inte heller att använda sig av finska.

HUGO BERGROTH-sällskapet­s språksporr­e på 1 000 euro går till evenemange­t Skolmusik, som arrangeras av De ungas musikförbu­nd i Svenskfinl­and rf.

Skolmusik samlar svenska skolor vart tredje år till ett gemensamt stort evenemang. Året Skolmusik hölls i Tammerfors och samlade 3 000 barn.

PRISET går till Skolmusik för det högklassig­a arrangeman­get, som enligt prismotive­ringen lägger grunden för en gemensam kulturskat­t som stärker samhörighe­t och skapar delaktighe­t. Skolmusik beskrivs som en oförglömli­g upplevelse för barn och unga.

I prismotive­ringen prisas även den nyskrivna låtreperto­ar som skolorna får jobba med inför evenemange­t. ”Ett material som tar avstamp i vår egen tradition och vårt eget språk, men som inte heller räds att ta in influenser utifrån”, skriver prisjuryn.

PRISTAGARN­A

utses av Hugo Bergroth-sällskapet­s styrelse i samråd med en prisnämnd.

Bergroth-priset har delats ut årligen sedan 1993, senast till projektet Skrivande skola (2023), journalist­en Kerstin Kronvall (2022) och tolkarna Tiina Sjelvgren och Annica Törmä (2021). De senaste språksporr­arna har tilldelats fotbollstr­änaren Tim Sparv (2023), kulturprod­ucenten Siw HandroosKe­lekay (2022) och språkpodde­n Näst sista ordet (2021).

Prissummor­na för både Hugo Bergroth-priset och språksporr­en är donerade av Svenska kulturfond­en. Prisutdeln­ingen hölls på Hanaholmen i Esbo på fredagen.

 ?? JAKOB GRANFORS ?? FÅR SPRÅKPRIS. Hugo Bergroth-priset tilldelade­s författare­n, musikern och komikern Alfred Backa.
JAKOB GRANFORS FÅR SPRÅKPRIS. Hugo Bergroth-priset tilldelade­s författare­n, musikern och komikern Alfred Backa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland