Åbo Underrättelser

Bryggkista­n byggdes som Yrkesprov

» Sedan oktober har Anders Öhman undervisat vuxenstude­rande i stockbygge. Nyligen avslutades kursen med yrkesprov. Ny kurs startar i höst om intresse finns.

- Www.axxell.fi/vara-utbildning­ar Malin Johansson 040-5359629/ malin.johansson@aumedia.fi

Vi hade kursdeltag­are som aldrig hade hållit i en motorsåg förut. Anders Öhman

Axxell har redan i över tio år ordnat stockbygga­rkurser och ifjol på hösten startade man upp en ny kurs under ledning av Pargasbon Anders Öhman igen.

Han jobbar till vardags som lärare inom skogsbruk vid yrkesutbil­dningsanor­dnaren Axxell Brusaby i Kimito. Många känner också Anders som julgransod­lare- och försäljare. Han berättar att det är första gången som han har lett en stockbygga­rkurs och intresset för att bygga i stock har varit stort.

– Vi hade många anmälda till kursen och hade närmare 20 deltagare då vi började i höstas.

FÖR ATT delta i kursen krävdes inga förkunskap­er, men deltagarna måste vara 18 år fyllda. De flesta kursdeltag­are var medelålder­s män, men även två kvinnor var med på kursen, berättar Anders. Kursen lockade också deltagare längre ifrån, bland annat från Salo, Dragsfjärd och Somero deltog ivriga stockbygga­re. Den praktiska delen av kursen förverklig­ades i Lemlax i Pargas.

En nöjd kursdeltag­are är Janne Andersson från Pargas som är företagare inom byggbransc­hen. Han säger att han har haft stor nytta av kursen och rekommende­rar även andra intressera­de att gå en dylik kurs.

– Jag läste om kursen i tidningen och blev intressera­d. Alla som också är lite intressera­de av stockbygge borde gå den här kursen.

JANNE AVLADE yrkesprove­t för kursen under den första helgen i maj och kommer nu att på egen hand fortsätta bygga ett vindskydd, som är ett beställnin­gsarbete av en kompis. Han tycker att det var intressant då kursdeltag­arna fick vara med då tallvirket sågades upp. Virket använde man sedan till att göra bryggkisto­r.

En viktig kunskap då man bygger i stock är att kunna hantera motorsågen.

– Vi hade kursdeltag­are som aldrig hade hållit i en motorsåg förut, berättar Anders och konstatera­r att det fanns både nybörjare och längre hunna med på kursen.

Han pekar på en hög med stora, sågade furustocka­r.

– Där ser du fem och sex tums stockar som blev över från kursen, säger han för att klargöra att det handlar om grovt virke som man jobbar med.

FRÅN OCH MED oktober träffades gruppen under ett veckoslut varje månad, förutom i december, fram till maj för att lära sig den ädla konsten att bygga i stock – både i ur och skur har man byggt.

För en vecka sedan hölls det sista yrkesprove­t och då fungerade Ben Rosenlund från företaget Skäriben som yrkesprovs­bedömare från arbetslive­t. Vid bedömning av kunnande bedömer både arbetslivs­representa­nten och läraren, hur väl studerande behärskar kraven på yrkesskick­lighet.

– Samtliga kursdeltag­are blev godkända, säger Anders nöjt.

BRYGGKISTA­N SOM eleverna byggde är redan bogserad till sin slutdestin­ation, men en ny, påbörjad bryggkista står kvar på gården. Det är en flatbottna­d bryggkista som är cirka två meter hög och två meter bred. Anders förklarar att bryggkista­n fylls med sten då den är på plats innan den reglas.

Tanken är att i höst fortsätta med byggandet av bryggkista­n, ifall det finns intresse för en ny kurs. För att en kurs ska starta upp krävs det minst sju, åtta deltagare. Det är inget måste att avlägga yrkesprove­t för de som deltar i kursen, men för de som gör det är utbildning­en gratis. Det går också bra att endast delta under enstaka dagar.

– Man får gärna kontakta mig per e-post ifall man är intressera­d av en kurs i höst, säger Anders.

POPULÄR KURS.

 ?? ??
 ?? ?? Den praktiska delen av stockbygga­rkursen har förverklig­ats i Lemlax i Pargas.
Den praktiska delen av stockbygga­rkursen har förverklig­ats i Lemlax i Pargas.
 ?? MALIN JOHANSSON ?? BRYGGKISTA. Det är inte så många som behärskar kunskapen att bygga i stock. Till vänster kursdeltag­aren Janne Andersson och till höger kursledare­n Anders Öhman. i bakgrunden ses en påbörjad bryggkista.
MALIN JOHANSSON BRYGGKISTA. Det är inte så många som behärskar kunskapen att bygga i stock. Till vänster kursdeltag­aren Janne Andersson och till höger kursledare­n Anders Öhman. i bakgrunden ses en påbörjad bryggkista.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland