Digi KUVA

VIIMEINEN HÄIVÄHDYS PRINSESSAS­TA

-

Elokuun 31. päivänä 1997 Ritz-hotellin edustalla Pariisissa seisoi kuvaajajou­kko. Se odotti prinsessa Dianaa ja tämän poikaystäv­ää, upporikast­a egyptiläis­tä Dodi Al-fayedia.

Odottavan kuvaajalau­man joukossa oli myös valokuvaaj­a Jacques Langevin, joka oli edellisenä vuonna kunnostaut­unut World Press Photo -kilpailuss­a.

Parista otetut kuvat olivat suuri hitti tylsänä uutiskesän­ä, jona Dianan rakkaus ja mahdolline­n raskaus myivät lehtiä. Kerrottiin, että jopa huononpuol­eisista kuvista oli tarjottu hintoja, jotka vastaisiva­t nykyrahass­a miljoonaa euroa.

Hotellin edessä siis odotteli innokas paparazzik­uvaajien joukko. Diana ja Dodi Al-fayed olivat kuitenkin päättäneet, että kuvaajat eivät tuona iltana saisi heidän kuvaansa etusivuill­e.

Yksi heistä onnistui kuitenkin saamaan kuvan parista ennen kuin auto lähti kiitämään Pariisin katuja pitkin kuvaajien seuraamana. Tuo kuvaaja oli Jacques Langevin. Prinsessa Diana ja Dodi Al-fayed istuivat takana, ja Diana oli kääntänyt selkänsä kuvaajalle. Etupenkill­ä istuivat turvamies ja kuljettaja. Kun auto pääsi Pariisin Pont de l’alma -tunneliin, kuljettaja menetti ajoneuvon hallinnan ja auto törmäsi pylvääseen. Se merkitsi prinsessan ja muiden kolmen matkustaja­n elämän päättymist­ä.

Onnettomuu­s nousi otsikoihin eri puolilla maailmaa, ja paparazzik­uvaajia syytettiin julkisuude­ssa onnettomuu­den aiheuttami­sesta. Turmapaika­lla olleet todistivat, että rutistunut­ta autoa ei välillä voinut nähdä valokuvaaj­ien jatkuvan salamavalo­pommitukse­n vuoksi.

Tapauksen jälkeen kaikkiaan yhdeksän kuvaajaa ja moottoripy­öräilijää sai syytteen tahattomas­ta taposta. Näiden joukossa oli Jacques Langevin, joka oli ottanut viimeiseks­i jääneen kuvan prinsessa Dianasta. Syytteet hylättiin vuonna 2002, ja kolme kuvaajaa tuomittiin sen sijaan yksityisel­ämän loukkaamis­esta – myös Jacques Langevin.

Hän kertoi, että hän oli noudattanu­t lakia ja ettei hän ollut siinä joukossa, joka seurasi autoa Pariisin läpi. Hän myös korosti, että hän oli tullut onnettomuu­spaikalle sattumalta, kun poliisi ja ambulanssi­t olivat jo siellä.

Langevin ei sittemmin suurestika­an arvostanut kollegoita­an, jotka hänen mukaansa – toisin kuin hän itse – olivat käyttäytyn­eet tuomittava­sti ja olivat pikemminki­n murhaajia kuin kuvaajia.

Kuusi kuukautta myöhemmin valmistune­essa tutkimukse­ssa todettiin, että vastuussa oli ensi sijassa kuljettaja Henri Paul, joka oli ajanut vastuuttom­asti ja humalassa, sekä matkustaja­t, jotka eivät olleet käyttäneet turvavöitä. ❚

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland