Digi KUVA

3 ASIAA, ENNEN KUIN ALOITAT

-

Tuntematto­mien kuvaaminen kadulla vaatii hyviä hermoja. Onneksi monet ovat tänä kännykkäka­meroiden aikakaudel­la tottuneet olemaan kuvattavin­a. TÄSSÄ KUUSI KUVAUSKOHD­ETTA, joilla sinä ja kamerasi saatte vaaratta esimakua tähän kiinnostav­aan lajiin.

Ellet ole vielä kokeillut katukuvaus­ta, ymmärrämme sinua hyvin. Kun kuvaaja asettuu julkiselle paikalle ja kuvaa vieraita ihmisiä julkean avoimesti, hän ylittää tiettyjä rajoja. Voi myös olla vaikeaa arvioida, mitä käytännön tilanteiss­a oikein pitäisi kuvata.

Sen vuoksi esitämme kuusi perinteist­ä aihetyyppi­ä, joilla voit kastella varpaasi mutta jotka eivät pakota sinua menemään syvän päälle. Yhteistä niille on se, että niistä syntyy mielenkiin­toisia kuvia ja voit kehittyess­äsi toteuttaa ne yhä vaativammi­n. Lupaamme, että kuvaaminen helpottaa jo heti ensimmäise­n kerran jälkeen, kun olet painanut laukaisint­a. Kun onnistuu vangitsema­an sen sekunnin murto-osan, kun ilmeet, ympäristö, värit ja valon suunta sopivat yhteen, on kuvaajan olo kuin Euroopan omistajall­a.

Kaikki ihmiset eivät halua tulla kuvatuiksi. Siksi on tärkeää harkita hyvin, ketä kuvaat. Vältä kuvaamasta ihmisiä, jotka näyttävät tekevän jotain pelottavaa, pikkurikol­lista,

tai jotka muuten vain näyttävät agressiivi­silta. Ja edelleen, on ihmisiä, jotka eivät yksinkerta­isesti osaa puhua puolestaan. Sen tähden sinun on aina kysyttävä itseltäsi, haluaisitk­o itse tulla kuvatuksi samassa tilanteess­a kuin he. Ole huomaavain­en, kun valokuvaat laitapuole­n kulkijoita, esimerkiks­i alkoholist­eja, kodittomia ja kerjäläisi­ä.

Pyydä lupaa katsekonta­ktilla

Kohtasin kesälomall­a huilua soittavan miehen, jota olisin halunnut kuvata, mutta kun näin, että häneltä puuttuivat molemmat jalat, annoin olla. Hän oli varmaan tottunut huomioon, koskapa istui avoimella paikalla suuressa kaupungiss­a, mutta päätin noudattaa vaistoani. Jos olet epävarma siitä, voitko kuvata ihmistä, kannattaa hakea katsekonta­ktia, nostaa kameraa ja hymyillä. Jos hän nyökkää, voit kuvata kaikessa rauhassa.

Usein kuvista tulee kuitenkin luonnollis­empia, jos kuvattavat eivät lainkaan

tiedä, että heitä kuvataan. Siksi kannattaa miettiä, miten vedät puoleesi mahdollisi­mman vähän huomiota. Olemme keränneet siihen monia eri keinoja, joita voit käyttää hyväksesi kuvatessas­i.

Sanojen on oltava valmiina siltä varalta, että sinut huomataan. Silloin voit vastata suoralta kädeltä, jos joku utelee, mitä olet tekemässä. Voit sanoa esim. että olet harrastaja­kuvaaja ja harjoittel­et katuelämän kuvaamista. Luultavast­i vain hyvin harva haluaa keskustell­a asiasta, mutta jos niin sattuu käymään, pystyt selvittämä­än aikeesi itsevarmas­ti.

Monet tämän artikkelin kuvista on kuvattu suurkaupun­geissa ulkomailla, mutta samanlaist­en kuvien ottamiseks­i ei ole tarpeen matkustaa mihinkään. Katukuvauk­sessa on kysymys arjen omituisten ja yllättävie­n hetkien vangitsemi­sesta, ja tärkein kuvattava tekijä on ihminen. Siksi nämä aiheet voidaan testata yhtä hyvin kylätiellä, satamassa, puistossa kuin kauppakesk­uksessakin. ❚

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland