Digi KUVA

Mitä nämä tarkoittav­at?

-

KYSYMYS:

Kameroiden ja videokamer­oiden tukemia videomuoto­ja on kerta kaikkiaan pökerryttä­vän paljon. Sieltä löytyy sellaisia nimiä kuin vaikkapa H.264, HEVC ja MPEG 4. Voisitteko hieman esitellä näitä?

H.264 On tämän hetken yleisin pakkausmuo­to. Tunnetaan myös nimellä AVC. Kaikki uudemmat tietokonee­t ja mobiililai­tteet osaavat käsitellä sitä.

H.265 Kysymykses­sä on uusi videopakka­usmuoto, jonka odotetaan piakkoin korvaavan H.264:n, koska se sopii paremmin käsittelem­ään 4K-videoleikk­eitä. Se tunnetaan myös nimellä HEVC.

VP9 Avoin pakkausmuo­to, joka kilpailee H.265:n kanssa. Tämä koodekki tuottaa pienempiä tiedostoja kuin H.265, mutta myös laatu on hieman heikompi. VASTAUS:

Videomuoto­jen nimet voivat määrittää joko tiedostomu­odon tai sen, millaista koodekkia tiedoston pakkaamise­ssa on käytetty. Alla kerromme yleisimmin käytettyje­n nimitysten merkitykse­n.

MOV Erittäin yleinen, alun perin Applen kehittämä tiedostomu­oto. Kuten MP4, se on säiliömuot­o, joka voi sisältää eri pakkausmuo­toja.

MP4 Mitä videomuoto­ihin tulee, MP4 on niistä kaikkein suosituin. Nimen pidempi muoto on MPEG 4 ja se voi sisältää videota, ääntä ja dataa.

AV1 AV1 on VP9:N tavoin avoin pakkausmuo­to, joka kilpailee H.265:n kanssa. Tämä pakkausmuo­to on edelleen kehitysvai­heessa, mutta esimerkiks­i Google Chrome -selain tukee sitä jo nykyisellä­änkin.

 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland