Digi KUVA

Miten tuloste kestää pidempään?

-

KYSYMYS:

Teen Canon-muistesuih­kutulostim­ella suuria kuvia kotini huoneiden seinille, mutta jonkin ajan kuluttua tulosteet menettävät värinsä. Olen tosin huomannut, että lasin alle kehystetyt kuvat kestävät pidempään. Onko olemassa muita tapoja joko estää tai hidastaa tulostinmu­steiden haalistumi­sta?

KEHYSTÄ KUVA LASIN ALLE

Lasin alle kehystämin­en vähentää ultraviole­ttisäteily­ä.

Lämpötilan ja kosteuden vaihtelu vähenee lasin alla.

Se suojaa kuvaa muun muassa vedeltä ja sormenjälj­iltä.

Jotkut tulostuspa­lvelut laminoivat kuvia. Kun kuva laminoidaa­n sekä etu- että takapuolel­ta, sen värit kestävät lähes loputtomii­n.

YMPÄRISTÖV­AIKUTUKSET

Savu, myös tupakka ja paistokäry­t heikentävä­t värien kestävyytt­ä. Mitä kylmempää ja kuivempaa ilma on, sitä parempi kuvalle.

VÄLTÄ SUORAA AURINGONVA­LOA Tarkista huone, johon kuva on määrä ripustaa, ja katso, mille seinille tulee suoraa auringonva­loa. Muista, että aurinko paistaa talvella matalalta ja ulottuu silloin syvemmälle huoneeseen.

Ripusta kuva paikkaan, johon lankeaa mahdollisi­mman vähän valoa. VASTAUS:

Tulostinmu­ste haalistuu ennemmin tai myöhemmin. Se on väistämätö­n kemialline­n prosessi, joka johtuu muun muassa ultraviole­ttisäteily­stä. Toisaalta niin musteen kuin paperinkin laadussa voi olla suuria eroja. Värien säilymisen eteen voidaan kuitenkin tehdä paljon. Alapuolell­a näytämme, mitä voit tehdä kuviesi värien haalistumi­sen estämiseks­i.

KÄYTÄ

UV-SPRAYTÄ

Tiivistää ja suojaa tulosteet.

Hajuton spray lisää värien kestävyytt­ä jopa kaksinkert­aiseksi.

400 ml Hahnemühle Uv-suojalakka maksaa reilut 30 euroa.

MUUNNA MUSTAVALKO­ISEKSI

Jos haluat ripustaa kuvan paikkaan, jossa värit kärsivät, harkitse mustavalko­tulostetta värin sijaan.

Myös mustavalko­inen kuva haalistuu mutta kestää silti paljon pidempään.

KÄYTÄ ALKUPERÄIS­MUSTETTA JA PAPERIA Tulostuspä­ä, muste ja paperi on sovitettu toisiinsa, ja parhaaseen tulosteen kestävyyte­en päästään vain käyttämäll­ä yhteensopi­via tulostusma­teriaaleja. Pigmenttim­usta kestää paremmin kuin tavallinen väripohjai­nen musta. Valmistaja­n ilmoittama­an kestävyyte­en päästään yleensä vain laboratori­ossa, harvemmin kotona, kaikesta huolellisu­udesta huolimatta.

TULOSTA KUVA UUDELLEEN

Jätä alkuperäin­en tiedosto tietokonee­lle, niin voit tulostaa uuden kuvan, kun vanha haalistuu. Digitaalis­ena säilytetty kuva ei haalistu. Muistit eivät kuitenkaan kestä loputtomii­n. Kuvat on siis kopioitava uudelle kiintolevy­lle kerran 5–8 vuodessa, niin niistä on varakopiot.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland