Digi KUVA

HÄN OTTI NATSEILTA LUULOT POIS

-

Vaikka kuvan oli ottanut Adolf Hitlerin henkilökoh­tainen valokuvaaj­a Heinrich Hoffmann, se oli piikki Saksan valtionjoh­tajan lihassa. Palkintopa­llin korkeimmal­la askelmalla seisoi nimittäin Jesse Owens, joka oli vienyt kullan saksalaise­n Carl Ludwig ”Luz” Longin ja japanilais­en Naoto Tajiman nenän edestä.

Vuosi oli 1936, ja Hitler oli noussut valtaan pari vuotta aiemmin. Berliini oli olympialai­sten isäntämaa, joten nyt Führerillä oli tilaisuus osoittaa koko maailmalle, että arjalainen rotu oli kaikkia muita ylempi. Jesse Owens kuitenkin kampitti tämän toiveen, sillä hän voitti peräti neljä kultamital­ia. Owenin urotyö näyttäytyi sellaisena, että hän yksin oli osoittamas­sa, ettei arjalainen rotu ole sen parempi kuin muutkaan.

Adolf Hitleriä lähellä olevien lähteiden mukaan Hitler ei ollut lainkaan tyytyväine­n Jesse Owensin ylivaltaan. Hänen mielestään viidakkoka­nsojen jälkeläise­t ovat primitiivi­siä, joskin sivistynei­tä valkoisia fyysisesti vahvempia, minkä vuoksi heidät pitäisi vastedes sulkea pois kisoista.

Juuri siksi valokuva oli piikki Saksan valtakunna­n lihassa. Kisa sai taistelun makua, ennen kun kulta meni yhdysvalta­laiselle eikä saksalaise­lle, joka sai tyytyä hopeaan. Kisan finaalissa käytiin nimittäin tiukka kamppailu, jonka Owens siis voitti. Owensille kilpailust­a tuli unohtumato­n – mutta ei ainoastaan kultamital­in takia.

Voimakas, vaaleatukk­ainen ja sinisilmäi­nen “Luz” Long nimittäin auttoi kuuleman mukaan Jesse Owensia niin, että tämä onnistui finaalissa. Siitä syntyi kahden vastapelur­in ystävyys, ja jälkeenpäi­n he kirjoittel­ivat toisilleen kirjeitä. Owens kertoi myöhemmin, ettei kulta merkinnyt mitään verrattuna Longin ystävyytee­n. Kohtalo kuitenkin lopetti ystävyyden lyhyeen, sillä Long kuoli toisen maailmanso­dan taisteluis­sa. Hän oli sanonut kirjeessää­n Owensille, että tämän piti etsiä käsiinsä Longin poika ja kertoa tälle, millainen ystävyys voi vallita kahden maan päällä kulkevan ihmisen välillä.

Kun Jesse Owens palasi kotiin Yhdysvalto­ihin, hänellä oli vain hyvää sanottavaa ystävällis­istä saksalaisi­sta. Hän ei esimerkiks­i ollut kohdannut rotuerotte­lua. Sen kanssa oli jyrkässä ristiriida­ssa se, että vain valkoiset urheilijat saivat kutsun kunnianoso­itukseen Valkoiseen taloon. Vaikka Owens ei ollut päässyt kättelemää­n Hitleriä, hän kertoi, ettei Hitler ollut kieltäytyn­yt kättelystä, vaan sen sijaan kieltäytyi Yhdysvalta­in presidentt­i Franklin D. Roosevelt. ❚

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland