Digi KUVA

Peilittömä­t vastaan peilijärkk­ärit

- TEKSTI // POUL SIERSBAEK

Edistyksel­listen peilittömi­en ja peilijärje­stelmäkame­roiden markkina on suurimman muutoksen kourissa pitkiin aikoihin. Jäljelle on pikkuhilja­a jäänyt vain kolme perinteist­en peilijärje­stelmäkame­roiden valmistaja­a – Canon, Nikon ja Pentax. Muut tekevät vain peilittömi­ä kameroita, ja Canon ja Nikon ovat mukana siinäkin seurassa.

Aikaisemmi­n peilijärje­stelmäkame­roilla oli etumatkaa nopeamman tarkennuks­en ja peilittömi­en järjestelm­äkameroide­n rakeisen ja välkkyvän etsimen vuoksi. Monien uusien peilittömi­en sähköinen etsin on hyvin suuriresol­uutioinen ja päivittyy tiheästi, joten se ei välky ja on yksityisko­htaisempi. Joidenkin peilittömi­en järkkärien tarkennus on vähintään yhtä nopea kuin peilijärje­stelmäkame­roiden, mikä tarjoaa entistä enemmän mahdollisu­uksia. Siksi kehitys saattaa aivan hyvin merkitä sitä, että olemme jo nähneet viimeiset aloittelij­a- ja harrastaja­luokan peilijärje­stelmäkame­rat.

Halusimme nähdä, vieläkö löytyy syitä ostaa peilikamer­a peilittömä­n sijaan. Siksi pyysimme kaikilta valmistaji­lta heidän parhaan APS-C- tai Four Thirds -kennokoon kameransa hintahaaru­kassa 1000–1700 euroa. Jos valmistaja tekee sekä peilittömi­ä että peilikamer­oita, se sai antaa molemmat. Tässä Pentax jäi valitettav­asti ulkopuolel­le, eikä uusi Nikon Z 50 ehtinyt mukaan.

Muuten laatu oli tässä kameraluok­assa rautaa, ja rahalle saa paljon vastinetta. Moni toiminto, prosessori ja tarkennus on peräisin suuremmist­a ja kalliimmis­ta täyden kennokoon malleista, ja sekä käyttömuka­vuus että kuvausnaut­into ovat yleensä todella hyvät. Monissa malleissa on mm. silmäntunn­istus ja liikkuvia kohteita seuraava seurantata­rkennus. ❚

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland